Noord-Holland

Lente in je bol? Hier vind je de oogstrelende Japanse kersenbloesem

26 maart 2019, 15.02 uur · Aangepast 26 maart 2019, 17.03 uur

AdobeStock
AdobeStock

NOORD-HOLLAND - Wie deze dagen de hoofdstad van Japan bezoekt, kan niet om de kersenbloesem heen. Toch kun je ook dichter bij huis genieten van van de sakura, zoals de boom in het land van de rijzende zon wordt genoemd. NH Nieuws zet op een rijtje waar je in Noord-Holland deze weken zoal kunt genieten van de bloesempracht. Wees er wel snel blij, want na komend weekend raakt de kersenbloesem al uitgebloeid.

Een van de bekendste Noord-Hollandse plekken waar de kersenbloesem voorkomt, is het Amsterdamse bos in Amstelveen. Niet vreemd, want die gemeente heeft - mededankzij de nabijheid van Japanse multinationals als Canon, Ricoh, Yamaha en Fujifilm - een relatief grote Japanse gemeenschap.

In 2000 doneerde de Japan Womens Club daarom vierhonderd Japanse sierkersen aan Amstelveen, waarmee de gemeente het Bloesempark realiseerde. "Als er nauwelijks wind is, kunnen de bomen meerdere weken in bloei staan", schrijft de gemeente Amsterdam. "Bij veel wind en regen is de bloesemperiode sneller voorbij." 

Lees ook: Zonnig en zacht lenteweer op komst: "Maar wel van korte duur"

Veel Japanners grijpen de bloesemperiode aan om met vrienden en familie onder de bomen te picknicken. Met Hanami Matsuri, oftewel het Kersenbloesemfeest vieren ze dat de lente is begonnen. Voor hen staat de bloesem voor een nieuw begin, maar door z'n zeer korte bloeiperiode ook de vergankelijkheid van het leven. 

Tekst loopt door onder de video:

Zoveel sierkersen als in het Amsterdamse Bos kom je nergens anders in Noord-Holland tegen. Toch staan er verspreid over de provincie meer van deze prachtige bomen, die zeker in deze periode de moeite van het bekijken (en fotograferen) waard zijn. Let op: sommige foto's hieronder zijn gemaakt tijdens eerdere bloeiperiodes.

Lees ook: Japanners vieren de lente onder de kersenbloesem in het Amsterdamse Bos 

Eerlijk is eerlijk: waar in de genoemde gemeentes de bomen exact staan, is niet bekend. Des te meer reden om tijdens een stadswandeling je ogen goed open te houden.

Toch liever naar het Amsterdamse Bos? Dan raadt woordvoerder Hinke Kappert je aan om uiterlijk dit weekend te komen. "Daarna wordt het al minder", waarschuwt ze. Fotografen kunnen het best een doordeweekse dag uitzoeken. "Dan zijn er minder mensen."

Amsterdamse bos, Amstelveen

Texel

Haarlem

Amsterdam, Westerpark

Heemstede

Blaricum

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!