Ga naar Content
West-Friesland

Geschorste amateurtennisser na twee jaar weer op het veld: "Ik mag weer alles doen"

26 maart 2019, 09.52 uur · Aangepast 26 maart 2019, 10.34 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Jake Mak

Amateurtennisser Jake Mak werd in 2017 door de Internationale Tennisfederatie (ITF) twee jaar geschorst omdat hij weigerde mee te werken aan dopingtest. Gelukkig mag Jake nu het veld weer op. "Als ik nu weer een bloedtest zou krijgen, zou ik deze niet nog een keer weigeren", vertelt hij.

Jake zijn straf zit erop: "Ik kan weer relaxed tennis kijken en de sport beoefenen, ik mag weer alles doen wat ik wil. Alles is weer legaal." Niet alleen een balletje slaan was verboden tijdens zijn straf. Zelfs het betreden van een tennispark mocht niet meer: "Als mijn vader dan in het dorp clubkampioenschappen speelde, mocht ik niet eens bij hem kijken."

Lees ook: Tennisser geschorst na weigeren bloedtest: "Ik mag niet eens op het tennispark komen"

Toen Jake zich op 24 februari van 2017 inschreef bij een internationaal toernooi voor de wereldranglijst in Portugal, moest hij meekomen voor een dopingtest. 

Onwel
"Het kwam destijds als een volledige verrassing. Ik had me net ingeschreven en werd ineens op mijn schouder getikt. Toen werd ik meegevraagd naar een kleedkamer, onder de kantine. Het zat half onder de grond, het was koud en er was maar één raampje", vertelt Mak. Deze omstandigheden zorgden ervoor dat Jake in lichte paniek raakte en zich niet liet prikken. Het was de vooravond van het toernooi en hij raakte ooit onwel toen hij werd geprikt. Hij wilde niet ziek worden, de avond voor de wedstrijd. Nooit had hij gedacht dat het weigeren zulke catastrofe gevolgen zou hebben. 

Volgende keer wel
Als ze Jake nu weer zouden vragen om een bloedtest, geeft hij aan dit wel te zullen doen. "Ik verwacht alleen niet dat ik ooit nog in zulke slechte omstandigheden wordt geprikt. In Nederland gaat het nooit zo en ik speel bijna nooit een wedstrijd internationaal. Hier zijn de omstandigheden beter, dus dan durf ik het aan", licht Jake toe. 

Jake Mak mag twee jaar niet tennissen na weigeren bloedtest -

💬 Whatsapp ons!
Ken jij ook zo'n bijzonder verhaal? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!