Ga naar Content
Noord-Holland

Noord-Hollandse koeien staan massaal in de wei

26 maart 2019, 07.58 uur · Aangepast 26 maart 2019, 08.44 uur
Door: · Foto: Adobe Stock

Nu het officieel lente is, verruilen steeds meer koeien de stal voor het weiland waar ze naar hartenlust kunnen grazen. Toch maakt niet elke koe een lentedansje. Drie op de tien melkkoeien komt namelijk nooit buiten.

De Noord-Hollandse melkkoe heeft het relatief gezien goed. Ongeveer 90 procent van de melkkoeien staat binnenkort met hun poten in het verse gras te loeien. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksplatform LocalFocus. 

Lees ook: Steeds meer melkkoeien in de wei

In de gemeenten Bergen, Langedijk, Heerhugowaard, Koggenland, Enkhuizen, Amsterdam, Ouder-Amstel, Landsmeer, Wormerland en Wijdemeren gaan zelfs alle melkkoeien de wei in. De melkkoeien in Hollands Kroon gaan het minst vaak de wei in: 81 procent zal straks naar buiten mogen, 19 procent blijft het jaar rond op stal. 

Weidemelk
Door het warme weer van afgelopen maand staan sommige melkkoeien al in de wei. Voor een weidegang is niet alleen het weer, maar ook de lengte van het gras belangrijk: er moet uiteraard wel wat te grazen zijn. Melk mag alleen het keurmerk 'weidemelk' dragen als de koeien ten minste 120 dagen per jaar minstens zes uur per dag in de wei lopen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!