Ga naar Content
Haarlem

Aantal Noord-Hollandse strandpaviljoens in de lift, vooral Zandvoort populair

26 maart 2019, 07.58 uur
Door: · Foto:

Nergens in Nederland zijn er de afgelopen vijf jaar zoveel strandpaviljoens bijgekomen als in Noord-Holland. Vergeleken met 2013 telt onze provincie momenteel zes paviljoens meer.

Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Van Spronsen & Partners. Telde Noord-Holland in 2013 126 strandtenten, tegenwoordig zijn dat er 132 (+5 procent). In absolute cijfers is die toename sterker dan in iedere andere kustprovincie en niet-kustprovincie.  

Lees ook: Nog onzekerheid over plannen rondom strandtenten in Castricum 

Onder de kustprovincies is de groei alleen in Zeeland sterker. Daar nam het aantal strandpaviljoens tussen 2013 en 2018 toe van 66 naar 70, een toename van 6 procent. 

Drie plaatsen in top-10
Onder de tien Nederlandse gemeenten met de meeste strandpaviljoens zijn drie Noord-Hollandse plaatsen: Zandvoort, Bergen en Texel. Na Den Haag (Scheveningen) staat Zandvoort op de tweede plaats. Bovendien zijn er in het kustdorp de afgelopen vijf jaar per saldo zes strandpaviljoens bijgekomen, waardoor de teller nu op 36 staat (+20%). 

Lees ook: Onvrede over 'onhaalbare' verplaatsing strandpaviljoens Castricum 

In Bergen (4) en op Texel (10) is het aantal strandpaviljoens ook toegenomen, maar met één per badplaats is de stijging in die gemeenten een stuk kleiner dan in Zandvoort. In Bergen kun je tegenwoordig bij 22 paviljoens terecht, terwijl je op Texel uit 14 strandtenten kunt kiezen.  

Strandpaviljoens zonder kustlijn
Het klinkt misschien vreemd, maar ook in provincies zonder kustlijn is het strandpaviljoen aan een opmars bezig. Sterker nog: de landelijke toename van strandpaviljoens komt meer op conto van niet-kustprovincies dan voor rekening van kustprovincies. 

Lees ook: Vis, barbecue of zwembad: welk Zandvoortse strandpaviljoen is het beste? 

Utrecht en Drenthe hebben beiden slechts één strandpaviljoen, evenveel als vijf jaar geleden. Gelderland daarentegen telt drie keer zoveel paviljoens als vijf jaar geleden. Kon je in die provincie destijds nog slechts bij twee paviljoens van een cocktail genieten met strand tussen je tenen, tegenwoordig kan dat al op zes adressen (+200 procent).

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!