Ga naar Content
Amsterdam

'Te activistische' Noord-Hollandse longartsen aan de kant geschoven door antirookclub

26 maart 2019, 06.56 uur · Aangepast 26 maart 2019, 11.34 uur
Door: · Foto: ANP/Evert Elzinga

Longartsen Pauline Dekker uit Beverwijk en Wanda de Kanter uit Amsterdam zijn door de antirookclub waar zij zich voor inzetten aan de kant geschoven, omdat de Alliantie Rookvrij Nederland vindt dat de twee artsen te activistisch en confronterend opereren.

Dat schrijft Trouw vandaag. Het gaat om Wanda de Kanter en Pauline Dekker, die met hun Stichting Rookpreventie Jeugd en website TabakNee.nl fel actievoeren tegen de tabaksindustrie en tegen bestuurders en politici die die industrie in hun ogen ontzien.

Haast
Volgens Pauline Dekker heeft haar activisme te maken met haar werk als arts: "Als artsen zien we elke dag in de spreekkamer de ellende. Er zijn 20.000 tabaksdoden ieder jaar. Ik denk dat dat iets te maken heeft met onze haast. Het tempo waarin we werken is anders", vertelt ze aan Radio 1. De Kanter zegt tegen de krant aangeslagen te zijn, maar wil verder niet inhoudelijk reageren.

Lees ook: Beverwijkse longartsen dagen staat voor de rechter

Floris Italianer van de Alliantie Nederland Rookvrij deelt de mening over het verschil in strategie: "Als je kijkt naar de strategie die de Alliantie aanhoudt, is dat een strategie van verbinden en het creëren van draagvlak. Dat is wat anders dan de strategie van Stichting Rookpreventie Jeugd waar Wanda en Pauline onderdeel van uitmaken."

Subsidie
De Alliantie Nederland Rookvrij is een samenwerkingsverband van 155 bedrijven, gemeenten, ziekenhuizen en artsenverenigingen. Voorzitter Floris Italianer, tevens directeur van de Hartstichting, wees De Kanter en Dekker eerder deze maand in een brief de deur, meldt de krant.

Lees ook: Beverwijkse longarts belooft stervende longpatiënte door te gaan met strijd tegen tabak

NH Nieuws volgde Dekker een aantal maanden geleden voor een reportage over haar strijd tegen rookverslaving. "Dat wij met zijn allen dit gedogen. Dan dringen beelden zich op aan mij als: Hitler-Duitsland: iedereen keek toe, weinigen deden wat. Apartheid: weinigen deden wat. Het kolonialisme met slavernij, bijna niemand deed wat. Diezelfde gekte is er nu", zei ze daarover. Kijk het item hier terug:

Reportage: Strijd van lange adem - NH / Dennis Mantz

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!