Alkmaar

NL
V

Zeehondje verstrikt in visnet spoelt aan op strand: "Stop met visnetten overboord gooien"

26 maart 2019, 12.28 uur · Aangepast 27 maart 2019, 10.24 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Waarneming.nl

Op het strand tussen Egmond en Castricum is afgelopen vrijdag een dode zeehond aangespoeld. Het diertje is vermoedelijk gestikt omdat het verstrikt zat in een visnet. Volgens Fouke Frey van Ecomare raken zeehonden wel vaker verstrikt: "Maar dat ze als een worstje ingewikkeld raken niet."

Volgens Frey zijn zeehonden van nature nieuwsgierige dieren. "Als er een dan een visnet rondzwerft en er zit nog een vis in, gaan ze hier op af. Ze komen vervolgens vast te zitten en komen soms niet meer los", legt ze uit. 

Ben Stiefelhagen van organisatie Duik de Noordzee Schoon vult aan dat de beesten dan compleet in paniek kunnen raken. Ze rollen zich dan verder vast, komen daarna boven drijven en spoelen uiteindelijk aan. 

Zwervende visnetten
De visnetten zwerven in de Noordzee met twee redenen. Enerzijds gaan de netten soms stuk tijdens het vissen. Meestal blijven deze netten vastzitten aan een van de 10.000 scheepswrakken die in de Noordzee liggen. Vissersboten gooien hun net dan te dicht uit bij scheepswrakken, waardoor het scheurt. Anderszijds worden kapotte visnetten regelmatig overboord gegooid, tot grote ergenis van hulporganisaties. 

Zorgvuldiger
Duik de Noordzee Schoon heeft in totaal al veertigduizend kilo aan visnetten uit de Noordzee gehaald. Stiefelhagen maakt zich er hard voor dat vissers zorgvuldiger omgaan met hun kapotte netten: "De meeste vissers hebben respect voor de natuur, maar er is nog steeds een groep die lak heeft en de kapotte netten overboord gooit of de scheepswrakken niet vermijdt. We proberen ze er zoveel mogelijk op aan te spreken."

Lees ook: Pieterburen ontwijkt vervuilde Waddenzee en zet zeehonden bij Callantsoog uit

Stiefelhagen roept daarnaast wandelaars op om zoveel mogelijk netten of plastic op te ruimen, als dit is aangespoeld. "Dan komt het in ieder geval niet meer terug." Een andere oplossing zou het installeren van geluidsapparaatjes aan de netten zijn. Zo worden de zeehonden op afstand gehouden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!