Ga naar Content
Haarlem

'Sneak preview' loopbrug tussen torens Sint Bavo in Haarlem: "Spectaculair uitzicht"

25 maart 2019, 20.29 uur · Aangepast 25 maart 2019, 21.04 uur
Door: Geja Sikma · Foto:

In Alkmaar heette het de 'Klim naar de Hemel' en in Haarlem wordt het de 'Klim naar het licht'. Tussen de twee torens van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo wordt een loopbrug gebouwd. "Het heet zo omdat we door donkere trapgaten en zolders naar boven gaan", vertelt organisator Gerjon Rooker.

Vanaf 1 mei kunnen mensen over de brug lopen. De kathedraal moet meer bezoekers krijgen, is het idee. Het gebouw is volgens Wim Eggenkamp van de Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo net zo bijzonder als de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacre Couer in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Koekelberg Basilica in Brussel. Maar weinig mensen kennen de verborgen schatten van het kerkgebouw.

Lees ook: Klim naar het licht: zestig meter hoge loopbrug tussen torens Sint Bavo in Haarlem

De bijna honderd jaar oude kathedraal is onlangs flink gerestaureerd. "Dan kun je een mooie plechtigheid houden en daar haal je dan de koning en de koningin en dan weet je dat hij een mooie middag heeft gehad." Liever heeft Eggenkamp een evenement dat de kerk zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor het grote publiek.

100.000 bezoekers
Het succes van het project 'Klim naar de hemel' bij de Grote Kerk in Alkmaar hopen ze in Haarlem op zijn minst te evenaren. In de drie maanden dat de brug wordt geopend vanaf 1 mei wordt gemikt op misschien wel 100.000 bezoekers. 

NH Nieuws kreeg alvast een 'sneak preview':

'Sneak preview' loopbrug tussen torens Sint Bavo in Haarlem: "Spectaculair uitzicht" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!