Ga naar Content
Gooi

Hond jaagt schapen in Goois Natuurreservaat de dood in

25 maart 2019, 20.14 uur · Aangepast 26 maart 2019, 16.21 uur
Door: · Foto: GNR/Rozenn Le Buhan

Twee dode schapen zijn in het water gevonden in het Goois Natuurreservaat (GNR) bij Hilversum. Vermoedelijk zijn de dieren gestorven na een aanval van een loslopende hond, meldt Johan Griffioen van GNR.

Voorbijgangers zagen de beesten gistermiddag levenloos in het water liggen bij Zanderij Crailoo tussen Hilversum en Bussum. De arme dieren waren zwaar toegetakeld. Op de foto's is te zien dat de ingewanden van de schapen eruit lagen en dat ze flinke verwondingen hebben aan hun kop en poten. 

Volgens Griffioen is dit het werk van een loslopende hond. "En nog een grote ook", zegt Griffioen bij het zien van de ernstige verwondingen. De schapen lopen in deze tijd van het seizoen los in dit gebied. Er geldt dan ook een aanlijnplicht voor honden. Iets waar hondenbezitters volgens Griffioen veelal lak aan hebben. 

Aanlijnregel
"Het komt regelmatig voor dat ik bij de schapen ga kijken en dat die honden gewoon loslopen." Griffioen wijst mensen dan ook voortdurend op de aanlijnregel. "Ze zeggen dan dat ze het zijn vergeten of dat ze het niet wisten. Om de haverklap worden ze gespot."

Lees ook: Goois Natuurreservaat wil af van loslopende honden in heidegebieden

Het is dan ook geen verrassing dat er twee dode schapen zijn gevonden. Griffioen snapt niet dat de daders hier geen melding van maken. "Dit moeten de hondenbezitters hebben gezien. Heel laf dat je ze dan aan hun lot overlaat", licht Griffioen zijn frustratie toe. 

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat er schapen het leven geven door een aanval van honden. Vorige zomer werden er maar liefst tien schapen gedood. Nu is het vroeg in het seizoen opnieuw raak. Om meer dode schapen te voorkomen, moet de aanlijnplicht extra onder de aandacht worden gebracht, volgens Griffioen. 

"De schapen lopen er om de natuur in stand te houden. We kunnen ze wel weghalen, maar dan kunnen we wel stoppen met onze naam als Goois Natuurreservaat. Dat moet toch niet de bedoeling zijn. Hondenbezitters moeten er maar gewoon aan denken om hun dieren aan te lijnen, zoveel is dat toch niet gevraagd", vraagt Griffioen zich af. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!