Ga naar Content
Haarlem

Thuiszorg haakt af: Haarlemmer moet na revalidatie noodgedwongen terug naar kliniek

25 maart 2019, 18.58 uur
Door: · Foto: ANP Foto / Roos Koole

Haarlemmer John van Raaij was na een jaar revalideren in Heliomare net weer tien dagen thuis. Toen liet de thuiszorgorganisatie Met de Thuiszorg uit Heemstede hem spreekwoordelijk vallen. Uit coulance bood revalidatiekliniek Heliomare John voorlopig weer een bed aan. "Een geval met alleen maar verliezers", zegt raadslid Moussa Aynan van Jouw Haarlem.

Vorige week dinsdag haakte Met de Thuiszorg af. Het contract werd verbroken omdat de organisatie de benodigde zorg toch niet kon verlenen. Sinds vrijdag zet Aynan zich in om de bekende Haarlemse uitbater en diens partner Noor te helpen aan een oplossing. Haarlems Dagblad berichtte er vandaag over.

Aynan sprak vandaag weer met een aantal partijen. Ook gemeente en zorgverzekeraar konden tot nu toe niet helpen. Ondanks deze inzet verblijft John voorlopig nog in Heliomare. Hij was verlamd na een hersenvliesontsteking, moest revalideren en zit voortaan in een rolstoel.

Ingewikkelder
John heeft thuis niet alleen lichte zorg, maar ook verpleging nodig. Dat blijkt moeilijk te regelen. Aynan: "Het is ingewikkelder dan je zou denken. Heliomare heeft goed werk gedaan door hem uit coulance weer op te nemen. Maar dit geval heeft alleen verliezers. Heliomare kan het bed nu niet aan een ander geven, een bed in Heliomare is voor de zorgverzekeraar veel duurder en John is er natuurlijk helemaal niet mee geholpen."

De conclusie die Aynan trekt, is dat de marktwerking in de zorg niet bepaald heeft geholpen voor patiënten als John. "Heliomare heeft zeven thuiszorgorganisaties gebeld om zorg te krijgen voor John. De achtste hapte toe, maar die bleek toch niet te kunnen leveren. Volgens Heliomare is het regelen van thuiszorg met verpleging in Haarlem een groot probleem. Het lijkt wel of geen van de organisaties dit kunnen of willen aanbieden."

Marktwerking
Aynan hoopt in eerste instantie dat de verschillende partijen snel voor een oplossing zorgen voor John en Noor. Daarnaast roept hij betrokkenen en politiek ook op om zo snel mogelijk de handen ineen te slaan om dit soort uitwassen van de marktwerking in de zorg voortaan te voorkomen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!