Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

FvD wil voormalig Schiphol-directeur Hans Smits als informateur

25 maart 2019, 16.30 uur · Aangepast 25 maart 2019, 21.08 uur

Hans Smits, oud topbestuurder en de voormalige directeur van Schiphol, is zojuist door Forum voor Democratie (FvD) voorgedragen als informateur voor Noord-Holland. Dat liet fractievoorzitter Johan Dessing weten tijdens een openbare bijeenkomst met alle partijen.

Als de grootste partij mag FvD het initiatief nemen om het formatieproces op te starten en een informateur uit te kiezen. "Wij willen een man van statuur voordragen", aldus Dessing. "Hij heeft veel kennis van zaken, kent de dossiers en zou vandaag al kunnen beginnen. Wij denken dan ook dat Smits de ideale kandidaat is om dit te gaan doen."

Kijk hier live mee: Gesprek tussen alle lijsttrekkers in Noord-Holland

Smits is de voormalig directeur van Schiphol. De topman leidde de luchthaven tussen 1992 en 1998. Sinds 2011 is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van KLM.

Reacties
Bij de andere fractievoorzitters wordt gemengd gereageerd op het voordragen van Smits. "Lijkt mij een prima kandidaat, maar ik denk dat het zaak is dat we elkaar eerst beter leren kennen", aldus de VVD. "U kiest nu voor Smits, maar dat wordt niet onze informateur", voegt GroenLinks, de tweede partij in de provincie, toe aan de discussie. 

Lees ook: Lijsttrekker Forum reageert voor het eerst: "Dit succes is een enorme verrassing"

Het overgrote deel van de partijen geeft aan dat het lastig is dat FvD tot op heden nog geen partijprogramma naar buiten heeft gebracht. "We zullen iets moeten weten over de inhoud van uw plannen, voordat we kunnen beslissen of een samenwerking erin zit", aldus ChristenUnie. Volgens Dessing komen er binnenkort meer concrete ideeën vanuit FvD. "We zijn nieuw in de provincie en moeten de details nog invullen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
ANP