Amsterdam

Nederlands elftal verliest in laatste minuten van Duitsland

24 maart 2019, 22.40 uur · Aangepast 25 maart 2019, 01.26 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

Het Nederlands elftal heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland met 2-3 verloren. Oranje kwam in de uitverkochte Johan Cruijff ArenA na een 0-2 achterstand terug tot 2-2. Ajacied Matthijs de Ligt scoorde de aansluitingstreffer.

Oranje speelde een povere eerste helft waarin het maar geen vat kreeg op de Duitsers. Doelpunten konden niet uitblijven. Leroy Sané profiteerde in de vijftiende minuut van een glijpartij van De Ligt. De aanvaller van Manchester City rondde een lage voorzet van Nico Schulz succesvol af.

Dubbele kans Babel
In de 38e minuut krulde Serge Gnabry de bal buiten het bereik van Jasper Cillessen in de rechterbovenhoek: 0-2. Ondanks een matige spel had de ploeg van bondscoach Ronald Koeman tussendoor wel twee kansen gekregen om op gelijke hoogte te komen. In beide gevallen kreeg Ryan Babel de bal niet langs keeper Manuel Neuer.

In de slotfase van de eerste helft hing Oranje in de touwen, maar het vernieuwde Duitsland verzuimde de knock-out uit te delen, mede dankzij goed keeperswerk van Cillessen.

Aansluitingstreffer De Ligt
Met Steven Bergwijn in de ploeg voor Babel kwam Oranje energiek uit de kleedkamer. Dat leidde in de 48e minuut al tot de aansluitingstreffer. De Ligt kopte de voorzet van Memphis Depay in de verre hoek. Voor de aanvoerder van Ajax zijn eerste doelpunt voor Oranje in zijn vijftiende interland. Een kwartier later vierde de Johan Cruijff ArenA de 2-2. Dit keer was Depay niet de aangever maar de afmaker: in de zestien plaatste hij de bal in de linker benedenhoek.

Toch ging het in de 90e minuut nog mis. Schulz schoof de winnende 2-3 langs Cillessen. Oranje heeft na de eerdere 4-0 zege op Wit-Rusland drie punten uit twee kwalificatieduels. De volgende poulewedstrijd is op 6 september in en tegen Duitsland.

Opstelling: Cillessen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; Wijnaldum, De Roon (L.de Jong/90), F. De Jong; Promes, Depay en Babel (Bergwijn/46)