Ga naar Content
Amsterdam

Gemeente houdt rekening met tegengeluiden bij antiracisme-demo en stelt voorwaarden

23 maart 2019, 10.12 uur · Aangepast 23 maart 2019, 12.34 uur
Door: · Foto: Peter de Neef

In Amsterdam gaan mensen vanmiddag de straat op om zich samen uit te spreken tegen racisme. De demonstranten verzamelen zich rond 14.00 uur op de Dam en lopen gezamenlijk naar de Dokwerker, het monument van de Februaristaking. Om ongeregeldheden te voorkomen, haalt Amsterdam een bekende set regels en voorwaarden van stal.

Volgens de initiatiefnemers, verenigd in het Comité 21 Maart, is de uitkomst van de verkiezingen des te meer reden om naar het landelijke protest te komen. "Extreemrechtse partijen wonnen meer dan 21 procent van de stemmen", zegt een woordvoerder. "Deze zaterdag zullen wij op straat een alternatief zichtbaar maken."

De betogers spreken zich verder onder meer uit voor diversiteit en solidariteit, voor een menselijk asielbeleid, tegen de wapenindustrie, oorlogspolitiek en klimaatverandering en voor een sociaal en economisch rechtvaardig Nederland.

Het Comité 21 Maart, vernoemd naar de Internationale Dag Tegen Racisme, zegt dat meer dan honderd organisaties de demonstratie steunen. Op het programma staan sprekers als de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (sociale zaken, diversiteit en democratisering) en interviews met vertegenwoordigers van actiegroep We Are Here en tegenstanders van Zwarte Piet.

Waarschuwing
Om ongeregeldheden te voorkomen, haalt Amsterdam een bekende set regels en voorwaarden van stal. Zo mogen demonstranten geen dingen meenemen die als wapen kunnen worden gebruikt, zoals stokken en verstevigde spandoeken en fysieke confrontaties zijn ook verboden. Tegen strafbare feiten wordt direct hard opgetreden, laten de burgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef weten. De 'driehoek' heeft de waarschuwing weer eens uit de kast gehaald omdat er tegengeluiden worden verwacht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: ANP