Amsterdam

Ondertussen in Amsterdam... Freek de Jonge uitgefloten op Boekenbal na 'statement' tegen Baudet

22 maart 2019, 22.46 uur

AT5
AT5

AMSTERDAM - Cabaretier Freek de Jonge heeft de opening van het Boekenbal luidruchtig verstoord door vanuit het publiek te roepen dat er een statement moet worden gemaakt tegen de speech van Thierry Baudet.

Dat meldt AT5. De partij van Baudet, Forum voor Democratie (FvD), werd in Noord-Holland de grootste partij. In veel gemeentes won het FvD zelfs met grote afstand. Behalve in Amsterdam, waar GroenLinks hoogtijdagen viert.

Tijdens de openingstoespraak van het Boekenbal, dat te boek staat als een elitefeestje, stond De Jonge op in het publiek en begon te roepen. "Ik vind dat we aan het begin een statement moeten maken over de toespraak die Thierry Baudet heeft gehouden. (...) Het is toch gewoon zo? Doe niet zo dom!"

Uitgefloten
Volgens gasten in de zaal werd de cabaretier vooral uitgefloten en werden er dingen geroepen als: "Dit gaat niet over jou, Freek". Na wat rumoer kon Aendekerk haar toespraak weer voortzetten.

Het Boekenbal is het traditionele begin van de Boekenweek en vindt dit jaar 84e keer plaats. Dit jaar staat de week in het teken van 'De moeder de vrouw'. Rond dit thema was nog behoorlijk wat ophef, omdat de organisatie voor alleen mannelijke auteurs koos om het boekenweekgeschenk en het boekenweekessay te schrijven. Later besloot de organisatie een boekenweekgedicht te laten schrijven door dichteres Ester Naomi Perquin.