Zaanstreek-Waterland

NL
V

Bijzonder muziekinstrument helpt mensen met autisme communiceren

23 maart 2019, 11.09 uur · Door Rachel Morssink

In een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking in Purmerend helpt een bijzonder muziekinstrument autistische mensen om te communiceren. De CRDL is speciaal ontworpen voor ouderen met dementie, maar ook mensen met autisme hebben er baat bij. "Het is zo bijzonder als iemand opeens oogcontact maakt, dankzij dit mooie instrument," aldus muziekbegeleider Melissa Maijenburg.

Het lijkt op een vliegende schotel van hout, maar het is een muziekinstrument: de CRDL (spreek uit als: cradle). Als je elkaar én het instrument tegelijkertijd vasthoudt, komt er geluid uit. "Het is een elektrisch circuit. Alleen als de cirkel rond is, doet de CRDL het."

Melissa Maijenburg werkt als muziekbegeleider bij Prinsenstichting in Purmerend. Sinds ze met de CRDL werkt, ziet ze cliënten opbloeien. "Voor iemand die moeite heeft met aanrakingen, is dit instrument ideaal." Je moet namelijk elkaar als het ware bespelen. "Elke vorm van aanraken geeft een ander geluid. Je kunt bijvoorbeeld aaien, knijpen of tikken," vertelt Melissa.

Wilhelmus
Samen met cliënt Almer geeft ze een demonstratie. Hij tikt op haar vingers alsof het toetsen zijn. "Ik hoor een piano," zegt hij. Even later: "Mooie violen!" De CRDL speelt nu klassieke muziek, maar er zijn meer opties. "We hebben ook vogels en huis-, tuin- en keukengeluiden," vertelt Melissa. "En binnenkort krijgen we het Wilhelmus."

Het gebruik van de CRDL past bij de Gentle Teaching-methode die Prinsenstichting toepast. "Hierbij staat verbinding en gelijkheid tussen begeleider en cliënt centraal," vertelt Melissa. 

Tweehonderd mensen
Haar werk is veranderd door de komst van de CRDL. "Normaal zit ik achter m'n gitaar. Nu is er veel meer interactie en contact." Wat is het meest bijzondere dat ze heeft meegemaakt? "Als iemand oogcontact maakt voor wie dat niet vanzelfsprekend is, dat is geweldig."

Ze ziet dan ook allerlei toepassingen van de CRDL voor zich. "Dit kan ook gebruikt worden op scholen of in bedrijven. Je kunt het ook met een groep van tweehonderd mensen doen, als ze maar samen een gesloten cirkel vormen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!