Ga naar Content

Artsen krijgen hulp van kunstmatige intelligentie

Hoeveel antibiotica moet een patiënt krijgen? En wanneer kan iemand van de intensive care af? Het zijn lastige vragen voor een arts en een beetje hulp kan geen kwaad. Die hulp komt nu vanuit de kunstmatige intelligentie (AI), waarbij artsen door algoritmes een advies op maat krijgen.

In het Amsterdam UMC, locatie VUmc, lopen in samenwerking met OLVG Oost al verschillende projecten met AI die artsen kunnen bijstaan in hun werk. Met de nadruk op bijstaan, want de computer zal hen voorlopig niet vervangen en de artsen blijven verantwoordelijk, zegt intensivist Paul Elbers.

Elbers benadrukt dat niet alleen de arts, maar vooral de patiënt profiteert van de nieuwe mogelijkheden: "Uiteindelijk is het belangrijk dat een patiënt niet onnodig lang op de intensive care hoeft te liggen en ook niet zieker terugkomt omdat het te vroeg was om van de intensive care af te gaan."

Onderzoekslab
AI wordt in steeds meer sectoren toegepast en het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de gezondheidszorg er een beroep op doet. Daar speelt ook Universiteit van Amsterdam (UvA) op in, getuige het onderzoekszoekslab op het Science Park dat in juni zijn deuren zal openen.

Het lab zal zich gaan richten op beeldherkenning. Zo wordt onderzocht of alzheimer herkend kan worden met MRI-beeld, zegt hoogleraar Cees Snoek: "Dat is voor het menselijk oog heel lastig zichtbaar, maar wij geloven dat onze kunstmatige intelligentie-algoritmes dat tot op zekere hoogte wel kunnen."