Ga naar Content

Haarlemmermeerders tonen medeleven aan moslims: "Dit laat zien dat we één zijn"

Haarlemmermeerders gaven vandaag een blijk van medeleven aan de moslims in hun gemeente. Bij de Ar-Rahmanmoskee werden witte rozen uitgedeeld. "De aanslag in Christchurch was de druppel voor mij", zegt initiatiefnemer Eline Weber. "Die dag ben ik echt kapot gegaan."

Eline besloot dat er iets moest gebeuren. "Ik wil bruggen slaan en geen muren plaatsen. Mensen moeten met elkaar gaan praten en de haat moet verdwijnen", zegt ze. Vrijdagochtend zijn er zo'n vijftig mensen op haar actie afgekomen. "Ik vind het een goede zaak", zegt Marjolein uit Hoofddorp die ook met een roos in haar hand staat. "De eenheid is belangrijk, dat we ons niet uit elkaar laten spelen."

Hartverwarmend
Ook in Hoofddorp was de moslimgemeenschap diep geraakt door de aanslagen in Christchurch en alle verdachtmakingen die er na de aanslag in Utrecht werden geuit. Precies daarom wordt deze actie erg op prijs gesteld. "Ik vind het een geweldig initiatief. Mensen zijn bezorgd en angstig. Het is hartverwarmend dat er zoveel mensen met ons meeleven", zegt bestuurslid van de moskee Abdel Laamiri. 

Na de aanslag in Christchurch, afgelopen vrijdag, kwamen veel moslims naar de moskee in Hoofddorp met hun zorgen. Burgemeester Onno Hoes heeft die dag de moskee bezocht om zijn steun te betuigen.

Reacties
Op de oproep van Eline kwamen op sociale media ook veel negatieve reacties, maar toch besloot ze om de actie door te laten gaan. "Dat komt vooral uit extreem rechtse hoek. Die veroordelen wat wij doen. Ik wilde dit gewoon doen", zegt ze.

Samen met de buurtverenigingen en de kerk zette ze de actie op. Vrijdagochtend staan de Haarlemmermeerders met witte rozen in hun hand de moskeegangers op te wachten. "Ik hoop dat dit verbinding teweegbrengt", zegt predikant Aarnoud van der Deijl.

Negatief beeld
De moslims zijn geraakt door de steunbetuiging van de Haarlemmermeerders. "Dit laat zien dat we een zijn. En dat is belangrijk in angstige tijden", reageert een moskeeganger.

Veel aanwezigen vandaag vinden dat er met het huidige beeld van moslims veel mis is. "We hebben de afgelopen week veel negatieve dingen over de moslims gehoord. Wij vinden dit gebaar echt zó mooi, dat geeft ons hoop dat er ook goede mensen zijn die ook anders denken over de islam", zegt Fatima.

Haar vriendin Malika vult aan: "Ik hoop dat we elkaar gaan zien als mens, niet als burgers die uit een andere wereld komen. We komen allemaal uit dezelfde wereld. We geloven allemaal in dezelfde dingen. Of je nou uit Nederland, Marokko of Turkije komt. We zijn allemaal hetzelfde."

Foto: