Ga naar Content

Schrijver alternatief Texels volkslied alweer 75: "Geluk zit in kleine dingen"

Hij zat bij zijn vriendin op een klein kamertje in de Kerkstraat in Amsterdam. En hoewel Theun de Winter schreef voor de Haagse Post en omging met grote Ajax-voetballers als Johnny Rep en Piet Keizer, lag zijn hart op Texel. Uit heimwee naar zijn eiland schreef hij 'Terug naar de kust'. Het werd in 1976 een hit voor Maggie MacNeal. "Texelaars weten dat het over hun gaat en zien het als alternatief volkslied."

In januari van dit jaar werd Theun 75 jaar. Hij woont in zijn ouderlijk huis in het centrum van Den Burg.  J. de Winter staat er op het naambordje, de naam van Jo de Winter, zijn vader. "Ik doe het interview liever niet binnen, want het is een puinhoop. Ik heb twee jaar geleden lekkage gehad en de schade daarvan is nog volop merkbaar."

In Amsterdam komt hij niet zo vaak meer. "Soms als er een feestje is van Hard Gras, waar ik voor schrijf. Dan wil ik nog wel eens onder begeleiding naar Amsterdam afreizen."

Ezels
Dagelijks maakt Theun zijn gang naar zijn ezels Iris en Lulu, die op een weitje in de buurt van De Koog staan. Daar staat ook zijn oude Volkswagen pick-up uit 1991. Theun richtte in de jaren '90 Texels eigen Ezelvereniging op. In de hoogtijdagen liepen er zeven ezels rond, de ereleden van de vereniging. "Ezels zijn veel intelligenter dan men denkt. Ze zijn gevoelig en hebben een zeer goed geheugen", zo zegt Theun.

De slogan van de vereniging was altijd 'De ezel is een voorbeeldig mens'. De vereniging had een eigen blad en leden als Boudewijn de Groot, Rudy Koesbroek, Guus Hiddink, Johnny Rep en Acda en de Munnik. Maar de vereniging staat even op non-actief, omdat er een paar jaar geleden een kleine ramp plaatsvond.

Ziekte
Een darmziekte sloeg toe onder de ezeltjes. Theun: "Een aantal ezeltjes kreeg kolieken in de dunne darm. Daardoor gaat die darm in een slag zitten en kunnen de dieren niet meer poepen. Ze vermagerden zo sterk dat de dierenarts ze uiteindelijk een spuitje moest geven. Ik ben daar helemaal kapot van geweest."

Nu heeft hij alleen Iris en Lulu nog. Die voert hij dagelijks een wondermiddel om de ziekte tegen te gaan." Het is lijnzaadpap met krachtvoerkorrels. Het houdt ze gezond en ze krijgen een mooie vacht." 

Ruimtevrees
De Ezelvereniging wordt ook weer nieuw leven ingeblazen. Het nieuwe blad is in de maak. Een van de favoriete plekken van Theun is het strand. Alleen komt hij er niet zo vaak meer. "De laatste jaren heb ik last van ruimtevrees. Een leeg strand maakt me angstig. Als klein jongetje had ik ook last van pleinvrees. Nu komt dat terug."

Zijn lied Terug naar de Kust gaat over Texel en het strand. "Mist en regen, westenwind. Zeg mij of ik het ooit weer vind. Dat is de mooiste regel uit het nummer", vindt Theun. Het nummer gaat over verlangen naar een plek en tijd waar je niet bent en het zoeken naar geluk.

(on)Geluk
"Ik was ongelukkig op dat kleine kamertje in Amsterdam en verlangde terug naar het eiland. Ik schreef mijn stukken voor HP en Propria Cures ook vaak op Texel. Nam ik mijn werk gewoon mee naar Texel." Heeft Theun dat grote geluk ooit gevonden? "Geluk is er in momenten. Vaak heeft dat e maken met liefde. Tuurlijk heb ik veel vriendinnen gehad. Mooie vrouwen ook. Ik ging om met 'playboy-voetballer' Johnny Rep. Van hem kreeg ik wel vaak de kruimels", lacht hij.

"Maar van trouwen is het nooit gekomen", vertelt Theun ten slotte. "Ik wilde me niet binden en hecht toch te veel aan mijn vrijheid. Maar geluk zit ook in kleine dingen. Lekker eten en drinken met vrienden. Of de gelukservaring na het schrijven van een artikel."