Ga naar Content
Haarlemmermeer

Zwaanshoek blij met verlies coalitie: "Afgestraft om dubieuze praktijken Duinpolderweg"

21 maart 2019, 18.00 uur · Aangepast 21 maart 2019, 18.31 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Nog nooit zaten de Zwaanshoekers zó op het puntje van hun stoel tijdens de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen. De bewoners leven in onzekerheid. Ze willen de komst van de Duinpolderweg voorkomen. In videoboodschappen reageren Zwaanshoekers vandaag op de verkiezingsuitslag. Wat betekent het voor de Duinpolderweg?

De uitslag had niet helderder of duidelijker kunnen zijn, vindt Lodewijk Kamps. Hij strijdt fel tegen de komst van de Duinpolderweg door zijn dorp. Eerder schreef hij nog een protestlied om de politici wakker te schudden. 

Lees ook: Bekijk hier de verkiezingsuitslag in de regio Haarlemmermeer

Haarlemmermeer loopt in de pas bij de rest van Nederland: Forum voor Democratie (FvD) komt in de polder als grote winnaar uit de bus. Ook GroenLinks kan met 10 procent van de stemmen tevreden zijn. De VVD daarentegen moet flink inleveren en kreeg nu 17,2 procent van de stemmen. 

Afgestraft
"Dat is niet zomaar, dat is omdat de kiezers hebben gekozen", zegt Lodewijk Kamps. "De kiezers hebben deze coalitie afgestraft voor hun dubieuze praktijken omtrent de procedures van de Duinpolderweg."

Tekst gaat verder onder video

Zwaanshoek blij met verlies coalitie: "Afgestraft om dubieuze praktijken Duinpolderweg" - NH Nieuws



Jaap van den Broek noemt het een 'politieke aardverschuiving'. "Het laat zien dat de burgers het behoorlijk zat zijn dat er overal maar in achterkamertjes beslissingen worden genomen zonder dat de inspraak van de burger meegewogen wordt," zegt hij. 

Verrast
Stéphanie van den Broek zegt 'verrast' te zijn door de grote winst van Forum voor Democratie. "We hebben geen idee hoe zij aankijken tegen de Duinpolderweg. Dat gaan we snel zien. We zullen in ieder geval zorgen dat we snel met de juiste mensen om tafel zitten", zegt ze. "Ik ben onwijs blij met de winst van GroenLinks. Dat had niet beter gekund." 

Lees ook: Heet Hangijzer: Zwaanhoekers strijden tegen komst Duinpolderweg door dorp

Hoop
De bewoners hebben goede moed dat de nieuwe coalitie de plannen terug gaat draaien. "Er kan maar één ding gebeuren. Het plan moet knalhard afgekeurd worden", aldus Kamps. "Dát is de wens van het volk. Die heeft gisteren gesproken."