Ga naar Content
Noordkop & Texel

Al twee bijna-botsingen bij nieuw Noord-Hollands zweefvliegveld

21 maart 2019, 16.27 uur · Aangepast 21 maart 2019, 21.55 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

In de buurt van een nieuw zweefvliegveld in de buurt van Den Oever zijn sinds de opening in september al twee ernstige incidenten gemeld van bijna-botsingen. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In beide gevallen ging het om een sportvliegtuig dat rakelings onder een zweefvliegtuig vloog.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het nieuwe zweefvliegveld 'Noordkop' is sinds 22 september operationeel. Het ligt in de buurt van het Robbenoordbos en Den Oever. De ingebruikname van het veld is vanaf de dag van de opening gemeld in de berichtgeving die piloten voor hun vlucht moeten lezen. Het zweefvliegcentrum heeft daarnaast zelf een informatiebrief verspreid met een adviesroute voor piloten die met sportvliegtuigen van en naar Texel vliegen.

Lees ook: Creatieve piloot maakt spectaculaire kerstboom boven Noord-Holland

Ondanks de waarschuwingen zijn twee sportvliegtuigen te dicht in de buurt van het veld en zweefvliegtuigen gekomen tijdens vluchten vanuit Texel. Het eerste incident vond op 5 oktober plaats toen een RV-12-sportvliegtuig met slechts 30 meter hoogteverschil onder een zweefvlieger vloog. De RV-12-piloot verklaarde later het andere vliegtuig pas op het laatste moment te hebben opgemerkt. De piloot was ook niet op de hoogte van de aanwezigheid van het veld.

Niet gezien
Ruim twee weken later gaat het weer bijna mis toen een Cessna 182, net als het eerdere voorval, vlak onder een zweefvliegtuig vloog. Ook dit toestel was gestart van Texel Airport en had koers gezet naar Breda Airport. De piloot van het zweefvliegtuig zag de Cessna onder zich door vliegen, maar de piloot van de Cessna had het zweefvliegtuig niet gezien.

Volg de kust, niet de snelweg
Kort na de twee incidenten is het zweefvliegveld tot 1 maart dichtgeweest voor het winterseizoen. Inmiddels is het weer open. Het zweefvliegcentrum van Noordkop adviseert sportvliegers de kustlijn langs het IJsselmeer te volgen en niet boven de A7 naar Den Oever te vliegen. Sportvliegers navigeren doorgaans op zicht en gebruiken hun instrumenten als ondersteuning. 

Schiphol
Ook in de buurt van Schiphol komen soortgelijke incidenten voor. Luchtverkeersleiding Nederland heeft dit jaar al enkele meldingen gehad van verkeersvliegtuigen die te dicht bijelkaar zijn gekomen. Op 5 februari ging het om twee vliegtuigen die de Polderbaan en de Zwanenburgbaan naderden, een week eerder gebeurde iets vergelijkbaars bij de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. Ook was er een incident tussen twee taxiënde vliegtuigen die elkaar te dicht naderden.

Luchtverkeersleiding Nederland heeft de incidenten gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Raad is ook een onderzoek gestart naar de voorvallen met de zweefvliegtuigen.

Meekijken
Voor NH Airtime vlogen we een keer naar Texel. Kijk hieronder mee: