Ga naar Content

Experiment: Uitgeruste Langedijkers tellen een dag later de stemmen centraal

Een klein legertje vrijwilligers begon vanochtend uitgerust aan het tellen van de stemmen voor de gemeente Langedijk. De gemeente doet mee aan het experiment 'centraal stemmen' van het ministerie. Door niet op verkiezingsdag tot diep in de nacht te tellen zou de uitslag nauwkeuriger zijn en zou het tijdswinst opleveren.

Al bij een aantal eerdere verkiezingen testte het ministerie met de aangepaste telmethode. Tot op heden zijn er goede resultaten geboekt, stelt Binnenlandse zaken. En ook tijdens de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen van gisteren is tot de proef besloten. In Nederland doen ruim zeventig gemeenten mee.

Lees ook: Langedijk gaat stemmen centraal tellen bij de verkiezingen in maart

Burgemeester Leontien Kompier van Langedijk legt uit dat het verschil met 'normaal' tellen is dat anders tot in de kleine uurtjes op de stembureaus de stemmen per kandidaat geteld worden. Met de proef worden op verkiezingsdag alleen de stemmen per partij geteld. "Vanochtend tellen we met uitgeruste teams dus op kandidaatsniveau."

Nauwkeurigheid
Met de nauwkeurigheid van het tellen zit het wel goed. Maar of het nou echt tijdwinst oplevert? "We hadden gehoopt dat we wat tijd zouden winnen. Dat is helaas niet zo. We zijn benieuwd wat het ons wel gaat opleveren."

Naast Langedijk doen in Noord-Holland Blaricum, Bloemendaal, Heemstede, Laren, Ouder-Amstel, Schagen, Uithoorn, Velsen, Wijdemeren en Zaanstad mee met het experiment. 

Volledige uitslag
De verkiezingsuitslag in Langedijk is inmiddels bekend. Het beeld wijkt niet veel af van het landelijke stemgedrag. Forum voor Democratie kreeg in Langedijk de meeste stemmen, gevolgd door de VVD, CDA en GroenLinks. Kijk voor de volledige uitslag op onze uitslagenpagina.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!