Ga naar Content
Haarlem

Geen zetel in het waterschap voor Jeanine en Enno van Queer

21 maart 2019, 13.40 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Paul Tromp

"We gaan onze wonden likken", aldus Jeanine Bouman van de politieke partij Queer. De voorlopige verkiezingsuitslag van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wijst uit dat Queer geen zetel zal krijgen. VVD, PvdA, Water Natuurlijk en de Partij voor de Dieren hebben de meeste zetels binnengesleept.

"Jammer, maar we hebben wel zo'n tweeduizend stemmen gekregen", zegt Jeanine. Dat zijn meer stemmen dan toen ze een jaar geleden meededen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam en Zandvoort. Jeanine Bouman en Enno de Vos vormen een kunstenaarsduo, ze wonen in Amsterdam en hebben hun atelier in Zandvoort.

Lees ook: Queer probeert het weer: Jeanine en Enno willen bij het waterschap

Opmerkelijke kandidaat
Dat Queer meedeed aan de waterschapsverkiezingen was best opmerkelijk. De partij maakt zich vooral hard voor de acceptatie van de lhbti-gemeenschap en pleit voor meer kunst en cultuur. Wat betreft het waterschap hadden ze plannen bedacht voor betere beveiliging van dijken en sluizen. Bovendien hadden ze nagedacht over innovatieve onderzoeksmethoden en hoopten ze op meer plekken voor naaktrecreatie langs het water.

Lees ook: Jeanine en Enno willen Zandvoort laten bruisen voor homo en hetero

Acceptatie transgenders
"Als je ziet dat er bij de vorige verkiezingen maar vier transgenders zijn gekozen en dat transgenders vaak ook op onverkiesbare plekken staan, dan is er nog een wereld te winnen", vertelt Jeanine. En dan nu de Europese verkiezingen? "Nee, dat zeker niet hoor. We gaan ons bezinnen."

Kijk hier voor de voorlopige verkiezingsuitslag van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Op 25 maart wordt de definitieve uitslag vastgesteld.

NH Nieuws maakte eerder deze reportage met het duo: 

Jeanine en Enno van Queer gaan voor de waterschapsverkiezingen - NH Nieuws