IJmond

NL
V

'Brexitparkeerplaats' in IJmuiden: "Goede zet, maar ook zorg voor inklimmers"

21 maart 2019, 13.13 uur · Aangepast 21 maart 2019, 13.37 uur

Een goede zaak. Zo noemt vervoerder Jan van Oostveen de maatregelen die Rijkswaterstaat, Zeehaven IJmuiden, douane en de gemeente Velsen nemen om verkeersproblemen na een Brexit bij de veerdienst in IJmuiden te voorkomen. "Maar een goede beveiliging om inklimmers te voorkomen wordt cruciaal."

De gemeente kondigde vorige week in een persbericht aan om met een verkeersplan mogelijke stremmingen bij de terminal te voorkomen. Zo kunnen onvoorbereide transporteurs terecht op een nog aan te leggen noodparkeerplaats aan de strandweg/Zandvoortstraat. "Dat is goed nieuws", vertelt Van Oostveen, terwijl hij staat te wachten om aan boord te gaan van de veerdienst IJmuiden-Newcastle.

Hij vervolgt: "Na een Brexit vrees ik anders voor een verkeersinfarct. Vooral door transporteurs die hun papieren niet op orde zullen hebben. Een goede zet dus om maatregelen te nemen en de vrachtwagens in zo'n geval te dirigeren naar de parkeerplaats", aldus de beroepschauffeur.

Inklimmers
Tegelijkertijd maakt Van Oostveen zich ook zorgen over een toename van inklimmers. "Zij weten straks dat daar vrachtwagens staan met een bestemming Engeland. Dan hebben ze uitgebreid de kans om een vrachtwagen uit te zoeken en in het ruim te klimmen."

Lees ook: Noodparkeerplaats voor vrachtwagens in Velsen

Bram Diepstraten, wethouder van de gemeente Velsen, houdt zich op het stadhuis bezig met de gevolgen en risico's van de naderende Brexit voor de stad. Hij verzekert dat het parkeerterrein wordt voorzien van beveiligingscamera's. "Maar we moeten het wel in proportie zien. De problematiek in de regio Rijnmond is veel groter dan in Velsen. Het blijft een aandachtspunt, maar met een goed beveiligd parkeerterrein kun je dat risico minimaliseren."

De parkeerplaats moet na oplevering ruimte bieden aan ongeveer 35 vrachtwagens.

Tijd
Van Oostveen, die wekelijks pendelt tussen IJmuiden en Engeland, hoopt ondertussen op meer tijd. "Zodat iedereen zich goed kan voorbereiden. En daarmee problemen kan voorkomen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH / Dennis Mantz