Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Gemeente Zandvoort wil 4 miljoen euro belastinggeld in Formule 1 pompen

21 maart 2019, 11.51 uur · Aangepast 21 maart 2019, 12.49 uur
Door: · Foto: ANP

De provincie en het Rijk willen er niet aan meebetalen, maar het college van Burgemeester en Wethouders van Zandvoort is bereid 4 miljoen euro uit te trekken om de Formule 1 weer terug te halen naar het Circuit Zandvoort. Wat vind jij daar van?

Vol gas!
'Zandvoort gaat vol gas voor de Formule 1', meldt de gemeente op haar website. 'Een Formule 1 evenement biedt enorme sportieve en economische kansen voor Zandvoort en de regio', schrijft de gemeente. 'Een Dutch Grand Prix in Zandvoort staat garant voor wereldwijde mediaexposure. In de slipstream trekt het bezoekers en investeerders uit binnen- en buitenland. Die hebben we nodig om ervoor te zorgen dat Zandvoort ook op pole position blijft als badplaats van de Metropoolregio Amsterdam.'

Betere bereikbaarheid
De vier miljoen euro zal gebruikt worden voor de ontwikkeling van het 'mobiliteits- en verkeersplan'. Dat wil zeggen dat het geld wordt gebruikt om het circuit beter bereikbaar te maken. Daarnaast wordt een deel van het budget gebruikt om evenementen rondom de race te organiseren voor sportclubs en ondernemers.

Toeristenbelasting omhoog
De plannen worden betaald met het verhogen van een aantal belastingen. Zo gaat de toeristenbelasting van 2,50 naar 3,- euro per overnachting. Ook de forensenbelasting wordt verhoogd. Dat is een extra heffing voor mensen die een tweede huis hebben in Zandvoort.

Spannend
Voor Zandvoort is nu de laatste spannende fase aangebroken waarin duidelijk moet worden of de Formule 1 wel of niet terugkomt. Het circuit heeft tot 31 maart het exclusieve recht om met de internationale organisatie van de Formule 1 tot een overeenkomst te komen. Eén van de eisen van die internationale organisatie is dat de overheid bijdraagt. Op 26 maart wordt het besluit van Burgemeester en Wethouders om 4 miljoen euro uit te trekken voor de Formule 1 voorgelegd aan de gemeenteraad van Zandvoort.

Wat vind jij?
Vind jij dat de gemeente moet meebetalen aan de komst van de Formule 1 naar Zandvoort of niet? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].