Ga naar Content
West-Friesland

Forum voor Democratie grote winnaar in West-Friesland

21 maart 2019, 11.09 uur · Aangepast 21 maart 2019, 11.39 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: ANP

West-Friesland telt zeven gemeenten, waarvan vijf het Forum voor Democratie hebben verkozen tot grootste partij. Enkel Koggenland en Opmeer wijken af met respectievelijk de VVD en het CDA als grootst verkozen partij.

De Statenverkiezingen van gisteren hebben in de provincie twee grote winnaars opgeleverd. In de eerste plaats Forum voor Democratie (FvD). De partij van Thierry Baudet deed voor het eerst mee aan de provinciale verkiezingen en lijkt meteen de grootste partij te worden. GroenLinks heeft het ook goed gedaan in West-Friesland, maar wint het niet van FvD. 

Lees ook: CDA alleen in Opmeer de grootste

FvD wint veel in plaatsen waar de VVD en de PVV in 2015 de meeste stemmen kregen. De partij heeft voor deze Noord-Hollandse Provinciale Staten negen zetels behaald. De FvD heeft geen geen specifiek partijprogramma gepubliceerd voor deze verkiezingen, maar wint alsnog.

Grootste partij per gemeente
Enkhuizen: Forum voor Democratie
Medemblik: Forum voor Democratie
Stede Broec: Forum voor Democratie
Drechterland: Forum voor Democratie
Hoorn: Forum voor Democratie
Koggenland: VVD
Opmeer: CDA 

NH Nieuws publiceert vandaag een overzicht wat de uitslag betekent voor de hete hangijzers van de regio. Later meer.

Bekijk hier de verkiezingsuitslag in jouw gemeente:

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Gisteren mochten Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Lees hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.