Ga naar Content

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de A.C. de Graafweg?

De afgelopen tijd heeft NH Nieuws veel aandacht besteed aan de Hete Hangijzers in verschillende regio's. In Opmeer stonden deze verkiezingen in het teken van de A.C de Graafweg. De weg moet worden verbreed en daarvoor moeten bomen gekapt worden. Wat zijn de standpunten van de vers verkozen partijen en wat kan dat betekenen?

Rondom de A.C. de Graafweg speelt veel onrust. De bewoners willen een veiligere weg, maar ook eentje met minder geluid. En als het even kan willen ze ook dat de bomen langs de weg blijven staan. 

"We zijn wel tevreden, maar nu is de politiek aan zet", zegt een van de bewoners van Opmeer. "Met GroenLinks is er een kans dat er bomen kunnen blijven staan, maar het is toch afwachten, want beloftes maken is wat, maar ze uitvoeren is ook een heel belangrijk iets."

Lees ook: Forum voor Democratie en GroenLinks grote winnaars: zo werd er in jouw gemeente gestemd

De stemming is dus gematigd. GroenLinks heeft toegezegd niet alle bomen te willen kappen en de geluidswal te willen verbeteren, maar zij zijn niet de enige grote partij.

Tekst gaat verder onder de video

Heet Hangijzer: Opmeer niet blij met vernieuwingen AC de Graafweg - NH Nieuws

Forum voor Democratie
Forum voor Democratie (FvD) heeft in de Noord-Hollandse Provinciale Staten negen zetels behaald. Dit betekent dat zij samen met GroenLinks de grootste partij zijn. Voor de Provinciale Statenverkiezing hebben zij geen specifiek partijprogramma gepubliceerd. Ook de lijsttrekker heeft zich niet uitgesproken over het standpunt rondom de A.C. de Graafweg.

Lees ook: Heet Hangijzer: Opmeer niet blij met vernieuwingen A.C. de Graafweg

GroenLinks
GroenLinks vindt dat er bij het verbeteren van de verkeersveiligheid te snel wordt gekeken naar bomenkap. Zij willen met de bewoners in gesprek om te kijken welke kennis er in huis is om de situatie te kunnen verbeteren zonder de bomen te kappen. Zij willen minstens een deel van de bomen bewaren en de geluidswal vernieuwen.

VVD
VVD geeft aan dat er op dit moment gesprekken worden gevoerd met omwonenden om te kijken hoe ze de herinrichting van de weg zo goed mogelijk aan kunnen pakken. Wel benadrukken ze dat ze het belangrijk vinden dat de weg veiliger wordt en dat daar ook rekening mee gehouden zal worden. 

Wil je de standpunten van de rest van de partijen weten? Bekijk dan ons handige overzicht.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Gisteren gingen de Noord-Hollanders naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.