Start van hoofdcontent

Verkiezingen

nl

Noord-Holland Kiest: wat betekent de verkiezingsuitslag voor de ganzenoverlast?

21 maart 2019, 09.06 uur · Aangepast 21 maart 2019, 09.54 uur

De afgelopen weken heeft NH Nieuws zich verdiept in een aantal Hete Hangijzers in Noord-Holland. Zo leefde in de regio Alkmaar het thema rondom de ganzenoverlast: de populatie is in de ogen van agrariërs te groot en de dieren zorgen voor enorme vraatschade aan de gewassen. Welke standpunten hebben de vers verkozen partijen hierover en wat kan dat betekenen?

IJsbergsla- en koolteler Niels Zuurbier reageerde vanmorgen live in de uitzending op de verkiezingsuitslag van gisteren. "Deze uitslag is voor ons als agrariërs een beetje verwarrend. We weten niet zo goed wat het partijprogramma voor Forum voor Democratie (FvD) is en GroenLinks is over het algemeen niet de partij die op hand van de agrariërs is."

Evenwicht
Zuurbier is daarom benieuwd welk standpunt FvD gaat aannemen. " Want het is gewoon een probleem dat het aantal wilde ganzen ver uit het lood geslagen is. Ik denk dat GroenLinks ook zoekt naar evenwicht in de natuur, dus misschien kunnen we wel verderkomen met hen."

Lees ook: Heet Hangijzer: Boeren eisen meer maatregelen tegen ganzenoverlast

Er moet in zijn ogen hoe dan ook iéts gebeuren. "Anders neemt de schadeproblematiek de komende jaren alleen maar toe. Dat is niet waar we naartoe willen. Er moet een oplossing komen." 

De grootste drie partijen hadden de volgende antwoorden op dit Hete Hangijzer:

Forum voor Democratie
Forum voor Democratie (FvD) heeft in de Noord-Hollandse Provinciale Staten negen zetels behaald. Voor de Provinciale Statenverkiezing hebben zij geen specifiek partijprogramma gepubliceerd.

GroenLinks
De partij noemt het 'vervelend voor de boeren' dat er zoveel schade is door ganzen. De provincie zou in de ogen van GroenLinks subsidie moeten verlenen van boeren op het gebied van preventie, innovatie en diervriendelijke maatregelen. Zij doen dan ook de belofte dat de provincie boeren zal ondersteunen met betrekking tot preventie van gewasschade door innovatie en diervriendelijke maatregelen.

VVD
"De VVD staat voor uitbreiding van de binnen het wettelijk kader van de beheersmaatregelen indien tot onvoldoende resultaat leidt zal bekeken moeten worden of een ruimhartigere schadevergoeding soelaas biedt. Evenals het aantonen en melden van schade minder omslachtig zou moeten." De partij leverde geen verkiezingsbelofte aan.

Benieuwd naar de standpunten van alle partijen? Klik dan hier.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Gisteren gingen de Noord-Hollanders naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.