Ga naar Content
Sport

Zandvoort trekt portemonnee voor F1: 'Ruim vier miljoen over vier jaar'

21 maart 2019, 09.09 uur · Aangepast 21 maart 2019, 12.33 uur
Door: Geja Sikma · Foto: ANP

Met een fikse financiële bijdrage hoopt de gemeente Zandvoort in de laatste beslissingsfase over de terugkeer van de Formule 1 de deal te kunnen bezegelen. Het college heeft vanwege de "sportieve en economische kansen" besloten om in de periode van 2019 tot 2022 ruim vier miljoen euro te steken in de terugkeer van een 'Dutch Grand Prix'.

Uiterlijk 31 maart valt de beslissing en dit voornemen van het Zandvoortse gemeentebestuur wordt op de valreep op 26 maart door de gemeenteraad besproken. Verantwoordelijk wethouder Ellen Verheij wil heel graag investeren, zeker nu het rijk en de provincie vooralsnog de hand op de knip houden. 

Lees ook: Provincie enthousiast over komst F1 naar Zandvoort, maar betaalt niet mee

"We zijn trots op de Formule 1 en Circuit Zandvoort en bereid om daarvoor onze nek uit te steken", aldus Verheij in een persbericht. Met deze megainvestering door de gemeentelijke overheid lijkt ook aan een voorwaarde van de organiserende Formula One Group( FOM, red.) te zijn voldaan. 

(tekst gaat door onder video) 

Wethouder Ellen Verheij over 4 miljoen voor F1: "Belangrijk signaal" - NH Nieuws / Geja Sikma

De gemeente lijkt voornamelijk uit te kijken naar de economische voordelen van het grootschalige evenement en gooit er zelfs wat Formule 1-termen in om hun argumenten kracht bij te zetten. "Het trekt in de slipstream bezoekers en investeerders uit binnen- en buitenland. Die zijn nodig om ervoor te zorgen dat Zandvoort op pole position blijft als badplaats van de Metropoolregio Amsterdam." Uit een onderzoek waar de gemeente haar investering op basseert, blijkt dat er door de F1 28 miljoen meer uitgegeven gaat worden in de badplaats.

(tekst gaat door onder video)

Wethouder Ellen Verheij: "Hopen dat F1 een vliegwiel wordt" - NH Nieuws

Toeristenbelasting omhoog 
De bijzondere bijdrage wordt bekostigd door onder andere een verhoging van de toeristenbelasting met 50 cent per overnachting. Dus de overnachtende bezoekers van het circuit zullen voor een deel meebetalen aan de miljoeneninvestering. 

(tekst gaat door onder video) 

Wethouder Ellen Verheij: "Spaargeld en verhoging toeristenbelasting" - NH Nieuws / Geja Sikma

Lees ook: 'Formule 1-spanning' loopt op in Zandvoort: "Iedereen praat erover"

Extra ontsluitingsweg circuit 
Zandvoort zal het geld voornamelijk besteed worden aan mobiliteits- en verkeersplannen. Er is bijvoorbeeld een extra ontsluitingsweg van het circuit nodig. En ondanks het midden in een natuurgebied ligt, ziet wethouder Verheij wel mogelijkheden. 

(tekst gaat door onder video)

Wethouder Ellen Verheij: "Mogelijkheden voor tweede ontsluigingsweg" - NH Nieuws / Geja Sikma

Andere bijdragen
Zandvoort hoopt met de megainvestering de organisatie van de Dutch Grand Prix Formule 1 over de streep te trekken, maar de gemeente hoopt ook andere partijen 'te verleiden een bijdrage te geven', staat in het persbericht. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!