Verkiezingen

'Ondraaglijk' of 'Niet klagen': Uithoorn stemt vooral over Schiphol

20 maart 2019, 21.58 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Whatsapp

De toekomst van Schiphol was bij deze provinciale verkiezingen een belangrijk onderwerp. Zeker in Uithoorn, dat vlak onder de Aalsmeersbaan ligt en waar voor veel inwoners de overlast is toegenomen.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Inwoners van Uithoorn vrezen het ergste als Schiphol na 2020 verder mag groeien: alle toekomstige groei zal op de Aalsmeerbaan terechtkomen. Veel bezorgde bewoners wonen in de wijk Legmeer, pal onder de route van deze start- en landingsbaan. Vliegtuigen maken na de start een bocht die volgens de bewoners veel lager wordt genomen dan is afgesproken, waardoor de overlast 'ondraaglijk' is geworden.

Lees ook: "Wonen en Schiphol grootste verkiezingsthema's Haarlemmermeer"

Vandaar dat veel inwoners met Schiphol in het achterhoofd vandaag het stemhokje zijn ingegaan. Mirella Visser stemde dan ook strategisch. Zij koos voor een partij die wil dat Schiphol pas op de plaats maakt. Visser zit in Buurtbeheer de Legmeer en praat voor haar buurt mee met de Omgevingsraad Schiphol (ORS).

Stemmen in Uithoorn - NH Nieuws/Doron Sajet

Visser stemde vandaag in de Brede School Legmeer in Uithoorn waar rond 19.30 uur het nog best dringen was bij de stemhokjes. Een vrouw liet NH Nieuws weten te hebben gestemd voor de Partij voor de Dieren 'omdat zij er toe moeten blijven doen'. Die partij wil dat Schiphol in toekomst maximaal 300.000 vliegbewegingen per jaar mag afhandelen, fors minder dan de 500.000 die nu zijn toegestaan. Een standpunt waar zij volledig achter staat.

Wat een andere kiezer betreft moet Schiphol verhuizen naar de Noordzee. Maar ook het geluid van de voorstanders was bij de school te horen: "Als mensen klagen over Schiphol moet je hier niet gaan wonen.", zegt een man. "Ik denk dat Schiphol een grote economische invloed heeft en een belangrijke inkomstenbron is."

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.
Whatsapp