Amsterdam

Politie eerder gewaarschuwd voor 'geradicaliseerde' verdachte steekpartij Albert Cuyp

20 maart 2019, 20.49 uur

AT5
AT5

AMSTERDAM - De man die wordt verdacht van het neersteken van twee ondernemers op de Albert Cuyp afgelopen weekend, was al eerder in beeld bij de politie.

Meerdere marktondernemers vertellen aan AT5 dat ze de autoriteiten eerder hebben gewaarschuwd voor de man. Hij zou volgens hen steeds agressiever en religieuzer zijn geworden. 

De advocaat van de slachtoffers, twee meubelverkopers, stelt dat de verdachte is geradicaliseerd. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt vanavond aan AT5 dat er signalen over radicalisering van de man zijn binnengekomen. 

"Naar aanleiding van eerdere signalen heeft de politie onderzoek gedaan, maar daaruit zijn geen aanwijzingen gekomen die wijzen op radicalisering. Uiteraard wordt het steekincident van afgelopen weekend nog onderzocht. Daarbij houden we alle scenario's open", aldus de woordvoerder. 

Lees ook: Steekpartij op Albert Cuypmarkt in Amsterdam

'Uit het niets neergestoken'
Marktkoopman Martin, die een meubelwinkel en kraam op de Albert Cuyp heeft, werd zaterdag vanuit het niets neergestoken. Zijn zoon probeerde hem te beschermen, maar werd vervolgens in zijn rug en zij gestoken. Beide mannen moesten in het ziekenhuis behandeld worden. Martin zelf vertelt twintig hechtingen in zijn been te hebben. Hij heeft nog steeds veel pijn. De verdachte van de steekpartij heeft een winkel op de Albert Cuypstraat en heeft zijn zaak direct naast de winkel en marktkraam van Martin. Hij zit nog steeds vast.

Een rondgang van AT5 over de Albert Cuypmarkt leert dat ondernemers zich al langere tijd ernstig zorgen maken over de geestelijke gesteldheid van de verdachte.

Lees ook: Steekpartij op Albert Cuypmarkt in Amsterdam lijkt ruzie om marktkraam

Zorgen
Martin vertelt dat hij eerder via de mail een melding gedaan heeft over zijn 'buurman' bij de gemeente. Ook zegt hij twee of drie keer contact gehad te hebben met de buurtregisseur. Zijn zoon had eveneens contact met een wijkagent. Zij maakten zich zorgen over de winkeleigenaar die zich steeds vreemder begon te gedragen.

Een andere ondernemer van de Albert Cuypmarkt, die graag anoniem wil blijven, vertelt aan AT5 dat hij de maandag voor de steekpartij nog contact heeft gezocht met de politie. "Ik kon het niet over mijn kant laten gaan dat er iets zou gebeuren."

'Geen aandacht voor klanten'
Volgens Martin en een aantal andere ondernemers stond de verdachte vaak in een gewaad en met een hoofddoek om voor zijn winkel. Hij stond dan hardop uit de koran voor te lezen. "Hij had dan geen aandacht meer voor de klanten in zijn winkel en niemand kon contact met hem krijgen", vertelt Martin.

Toen zijn zoon afgelopen zaterdag spullen vanuit de kraam naar binnen moest halen, gaf hij bij Martin aan niet naar buiten te durven gaan vanwege de buurman. Martin besloot zelf op te gaan ruimen, maar nog voordat hij een bankje kon pakken, rende de buurman met een mes op hem af.

Lees ook: Getuige steekpartij Albrt Cuypmarkt greep in: 'Winkelier ging compleet door het lint'

'Duim lag er bijna af'
"Ik dacht dat hij me in mijn nek wilde steken. Ik viel om", vertelt Martin. "Hij stak toen in mijn been. Mijn zoon kwam naar buiten en hij probeerde ertussen te springen. Mijn zoon is toen gestoken in zijn rug en in zijn duim. Zijn duim lag er bijna af, omdat zijn pezen zijn doorgesneden."

Uiteindelijk werd de stekende winkeleigenaar door omstanders zijn eigen winkel in geduwd. Het mes was hij toen al verloren. De zwaargewonde Martin werd door zijn twee Marokkaanse buurmannen geholpen, totdat de ambulance arriveerde. "Mijn been werd met een broekriem afgebonden, want het bloed gutste eruit."

'Er was geen ruzie'
Dat de steekpartij in eerste instantie werd afgedaan als een uit de hand gelopen burenruzie, vindt Martin zeer kwalijk. "Er was helemaal geen ruzie. Sinds drie weken is mijn buurman totaal veranderd en werden wij bang van hem. Wij hebben het meerdere malen aangegeven bij de politie."

De advocaat van Martin, Herman Loonstein, heeft in een bericht op Twitter geschreven dat de verdachte onlangs uit het Midden-Oosten zou zijn teruggekeerd en dat hij 'ernstig geradicaliseerd is'.

De advocaat van de verdachte was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!