Ga naar Content

Lift naar het stembureau? Spring maar achterop bij burgemeester Ter Heegde

Op verkiezingsdag met de fiets kiezers naar het stembureau brengen: de burgemeester van Gooise Meren maakt er een gewoonte van. Nu springt Ebrima Bojang achterop. De geboren Gambiaan is sinds anderhalve week officieel Nederlander en mag dus eindelijk stemmen.

Ze zitten nog maar net op de fiets of de burgemeester realiseert zich dat hij beter z'n fietsbanden had kunnen oppompen. "Maar gelukkig ben jij niet zo zwaar", zegt de burgemeester lachend. Eenmaal aangekomen bij het stembureau blijkt Bojang toch blij met zijn rit. "De burgemeester fietst heel goed, echt", benadrukt hij. 

Lees ook: Achterop de fiets bij burgemeester Gooise Meren om te stemmen

Bojang mag voor de eerste keer stemmen in Nederland en merkt gelijk een hoop verschil met zijn thuisland Gambia. "In Gambia moesten we de hele dag in de rij staan om te kunnen stemmen. Daarnaast heb je hier een groot papier met alle namen. In Gambia hebben de kandidaten een eigen doosje waar je je stem in moet doen."

Lees ook: Muiden niet opgeslokt door Gooise Meren dankzij goed functionerende stadsraad

Ter Heegde legt uit dat hij de drempel zo laag mogelijk probeert te houden om te gaan stemmen. "Daarnaast is het een promotie voor het stemmen. Ook naar de mensen in Nederland die niet gaan stemmen. We laten nu zien dat een net genaturaliseerde meneer het belangrijk vindt. Dus roepen we op: Nederlanders die al langer Nederlander zijn, ga ook stemmen alstublieft", aldus de burgemeester. 

💬 Verkiezingnieuws? 
Tips of een leuk nieuwtje rond de verkiezingen?  Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw verkiezingsnieuws op 0630093003!
Foto: