Ga naar Content

Bewoners Zandvoorts zorgcentrum Nieuw Unicum stemmen 'thuis': "Lekker dichtbij"

De één moet de fiets pakken, de ander de auto om vandaag naar het stembureau te gaan. Maar bewoners van zorgcentrum Nieuw Unicum kunnen vandaag gewoon in het zorgcentrum stemmen bij hun eigen stembureau.

"Lekker dichtbij, toch", zegt een bewoner. Hij krijgt de stembiljetten en rijdt zijn rolstoel naar het stemhokje. Zo'n beetje alle bewoners zitten hier in een rolstoel, dus daar is de het stembureau ook helemaal op aangepast.

Later open
Het stembureau ging vanmorgen om tien uur open. "We gaan wat later open, omdat mensen hier eerst aangekleed moeten worden en moeten eten", vertelt Wil Hilbers, voorzitter van het stembureau. Haar collega's helpen de mindervaliden als dat nodig is. Bij bijvoorbeeld bewoners die moeilijk kunnen praten of de handen niet goed meer kunnen gebruiken. 

Lees ook: Noor rent in New York ruim vierduizend euro bij elkaar voor Nieuw Unicum

SGP
Eén van de stemmers is bewoner Walter. "Ik heb op de SGP gestemd, ik mag die Van der Staaij wel. Ik ben het niet met hem eens, maar hij staat tenminste ergens voor. Dat heeft eigenlijk helemaal niks met politiek te maken dus", lacht hij. Een andere bewoner laat weten op Groenlinks te hebben gestemd. "Een tegenstem tegen het huidige beleid. En voor de waterschappen heb ik op 50+ gestemd, dat kwam uit de stemwijzer."

Meer lezen over de verkiezingen? Klik hier!