Ga naar Content

102-jarige stemt in Velsen-Noord: "Altijd gebruik maken van stemrecht"

Voor de hoeveelste keer hij vandaag naar het stemlokaal gaat, durft hij niet te zeggen. Maar van alle nog levende Nederlanders heeft Ed Roemer misschien wel het vaakst gestemd. Hij is geboren in 1917 en sloeg zelden een verkiezing over.

"Dat vind ik niet meer dan normaal", zegt de 102-jarige in zijn appartement in verzorgingshuis De Schulpen in Velsen-Noord, op een steenworp van zijn geboorteplaats Beverwijk en onder de rook van zijn oude werkgever Hoogovens, tegenwoordig bekend als Tata Steel. "Er zijn veel mensen die mopperen, maar geen gebruik maken van hun recht om te stemmen. Dat begrijp ik niet."

Verplicht stemmen
Roemer stamt uit de tijd dat je pas op je 23ste mocht stemmen en het bovendien nog verplicht was. "Ooit ben ik het een keer vergeten. Ze wilden me zelfs een boete geven, maar gelukkig heb ik het in orde kunnen maken met iemand van de gemeente."

Roemer stemde van huis uit jarenlang KVP, de Katholieke Volks Partij die later met ARP (Anti Revolutionaire Partij) en de CHU (Christelijk-Historische Unie) is opgegaan in het CDA. "Wat ik tegenwoordig stem? Dat houd ik voor mezelf."

Lees ook: Landelijke opkomst nu iets hoger dan bij verkiezingen in 2015

Roemer is hardhorend en zijn benen willen niet meer doen wat hij wil, maar verder is hij gezond. "Ik heb jaren bij de Hoogovens gewerkt en al die jaren in de buurt gewoond en toch heb ik deze leeftijd bereikt. Mijn longen zijn gelukkig nog goed."

Belangen Tata Steel
Hij begrijpt dat omwonenden protesteren tegen de uitstoot van giftige gassen door zijn oude werkgever. Maar vraagt ook begrip voor de belangen van het bedrijf. "Ontzettend veel mensen uit de IJmond verdienen er hun geld. En niet alleen mensen die bij het bedrijf zelf werken, maar ook allerlei toeleveranciers. Noord-Holland heeft veel te danken aan Hoogovens." Toch vermoedt hij dat de staalproducent op den duur uit de IJmond vertrekt. "Ik denk dat ze door die vervuiling zullen moeten verhuizen." 

Wat zijn eigen toekomst betreft leeft Roemer, uiteraard, van dag tot dag. "Ik wil nog niet dood. Wil eigenlijk gewoon doorgaan. De volgende verkiezingen? Ik ga er van uit dat ik die haal."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: