Ga naar Content

Veel vraagtekens rond waterschapsverkiezingen in Loosdrecht: "Geen idee, ik ken ze niet!"

Veel mensen hebben een redelijk beeld van wat de provincie doet en op wie of wat ze vandaag stemmen. Maar met kennis over de waterschappen en de deelnemende partijen is het over het algemeen droevig gesteld. Weinig mensen begrijpen echt waar ze voor de stemmen. En dan staat de lijst ook nog eens vol met onbekende namen van onbekende partijen.

In de Emtinckhof in Loosdrecht kiezen de burgers vandaag ook voor het algemeen bestuur van het waterschap  Amstel, Gooi en Vecht. "Het zal wel iets met water, dijken en de waterstand te maken hebben", speculeert een van de stemmers voor de camera van NH Nieuws. "Maar wat ze precies doen en waar ze voor staan? Ik heb geen idee", biecht hij op.

Lees ook: 15-jarige Haarlemse Dana is verkiesbaar voor het waterschap: "Onze stem laten horen" 

Er valt uit 12 partijen te kiezen. Van de VVD, CDA of PvdA hebben de meeste kiezers wel eens gehoord. Maar er ook doen ook veel partijen mee waar nog niemand ooit van gehoord heeft. Denk aan partijen als Queer, De Republikeinse Politieke Partij, Forum Duurzaam Effectief Waterschap, Socialistische Waterschapsvereniging en Water Natuurlijk.

Uitgangspunten komen overeen
De meeste mensen blijken toch eerder te stemmen op een partij die ze al kennen. "Dan weet je tenminste dat de uitgangspunten van die partij het meest overeenkomen met hoe je zelf in het leven staat en over de dingen denkt", vertelt een stemmer.

De geïnterviewden kijken vervolgens naar de woonplaats van de kandidaat. Iemand uit de omgeving krijgt de voorkeur. Maar ook die zijn moeilijk te vinden. "Dus je kruist maar wat aan en dan hoop je maar dat de persoon een beetje oké is", vertelt een stemmer.

💬 Verkiezingsnieuws
Tips of een leuk nieuwtje rond de verkiezingen? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw verkiezingsnieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws