Ga naar Content
West-Friesland

Eerste geboorteaangifte in Dijklander Ziekenhuis een feit: "Handiger dan bij de gemeente"

20 maart 2019, 17.15 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Gemeente Hoorn

Kersverse ouders zijn gewend dat ze hun pasgeboren baby alleen bij de gemeente kunnen aangeven. Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn brengt hier verandering in. Geboorteaangifte is vanaf vandaag al binnen de deuren van het ziekenhuis.

Bestuursvoorzitter Arno Timmermans en burgemeester Jan Nieuwenburg hebben vandaag het startsein gegeven voor geboorteaangiftes in het Centrum voor geboortezorg in het Dijklander ziekenhuis. Zij deden dit op een feestelijke manier en ontvingen van vader Robert Jan Slob de geboorteaangifte van zijn pasgeboren dochter Maud. 

"Ik vind dit ontzettend handig. Het is zo geregeld en je hoeft er niet apart voor naar het stadhuis. Dat is wel fijn, want we wonen niet in de buurt en hebben thuis nog twee zoons. Je rijdt dus niet zomaar even heen en weer", aldus Robert Jan. 

Geen makkelijke situatie
Wanneer een baby wordt geboren moeten ouders verplicht aangifte doen in de gemeente waar het kind is geboren, ook als ze niet in deze gemeente wonen. Dit zorgt vaak voor ingewikkelde situaties, zoals bij kersverse vader Robert Jan. Het uitgangspunt van Centrum van Geboortezorg is daarom vooral om het ouders zo gemakkelijk mogelijk te maken. De gemeente heeft eerst rondgevraagd aan ouders en die hadden er allemaal behoefte aan.

Lees ook: West-Friese zorginstanties werken aan betere zorg met nieuwe samenwerking

Kort daarna is er een proef opgezet en vanaf vandaag is er op drie ochtenden in de week iemand aanwezig in het centrum, om de aangiften af te handelen. Het gaat om maandag-, dinsdag- en donderdagochtend van 8.30 tot 10.00 uur. Volgens de gemeente sluit dit aan op de behoefte die er nu is. Als er signalen zijn om het uit te breiden, gaan ze hier opnieuw naar kijken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!