Ga naar Content

'Spectaculaire' takeling nieuwe ketel stoomgemaal: "Once in a lifetime!"

Spectaculaire beelden vanmorgen. De oude, kapotte ketel van het stoomgemaal in Halfweg werd door het dak uit het ketelhuis getakeld. Daarna kon de nieuwe zogeheten stoomdrum worden geplaatst. Volgens de toeschouwers was het een 'geweldige happening'.

"Het ging van een leien dakje, letterlijk", zegt Wim Fokker. "Het was echt spectalair." De toeschouwers bij het gemaal in Halfweg zijn allemaal onder de indruk. "Fascinerend om te zien", zegt Mary Knijn. Ellen Fokker noemt het een 'once in a lifetime'-ervaring. "Dat maak je nooit meer mee, het is zo geweldig", zegt ze.

De oude ketel werd vorig jaar afgekeurd aan de start van het jubileumseizoen omdat er kleine scheuren in waren ontstaan. Een enorme domper voor de vrijwilligers, want het gemaal kon niet draaien.

Lees ook: Halfweg treurt om kapot stoomgemaal: "De pijp van Rijnland moet roken"

"Het was het grootste nog werkende schepradstoomgemaal van de wereld", vertelde vrijwilliger Peter van Kaam vorig jaar maart aan NH Nieuws. "Als die verdwijnt, kan het nooit meer terugkomen."

Uniek exemplaar
Met hulp van gulle schenkingen van fondsen, stichtingen én inwoners uit Halfweg kon deze nieuwe ketel worden aangeschaft. Machinefabriek Stork uit Hengelo was bereid om het unieke exemplaar van 3.000 kilo te maken. Zoals ze dat ook in 1923 deden met de vorige ketel.

"Het was het enige bedrijf dat ons kon redden", vertelt vrijwilliger Dirk de Vries. "Stork bestaat dit jaar 150 jaar, dus ze zagen het als een geste dat ze dit konden doen."

De vorige ketel ging 95 jaar mee. "We gaan er vanuit dat deze ketel ook weer zo lang mee gaat", aldus De Vries. Dan is het natuurlijk te hopen dat machinefabriek Stork dan nog steeds bestaat. "Maar daar gaan we gewoon vanuit", lacht De Vries. 

Opening
Half mei hopen de vrijwilligers het gemaal weer te laten draaien. Op 24 mei zal burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer het gemaal heropenen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: