Alkmaar

NL
V

Bij onoverzichtelijke spoorwegovergang in Heiloo ging het gisteren bijna fout

20 maart 2019, 18.21 uur · Foto: Google Streetview

De spoorwegovergang bij station Heiloo is al vaker vervloekt door omwonenden, omdat het er gevaarlijk zou zijn. Gisteravond ging het bijna fout, toen een aantal fietsende meisjes vast kwam te zitten op het spoor tussen de dichtgaande slagbomen. Het liep gelukkig goed af. Paul Dirks zag het gebeuren en deed zijn verhaal op Facebook om mensen te waarschuwen.

De spoorwegovergang voor fietsers en voetgangers bij de Stationsweg is er een met een 'pleintje' tussen de twee sporen in. De twee perronnen van het station zijn ook bereikbaar via deze plek, dus op dit pleintje staan vaak veel treinreizigers te wachten die net van het perron komen, of voetgangers/fietsers die van de ene kant van de Stationsweg naar de andere kant willen. De twee sporen kunnen los van elkaar gesloten worden door spoorbomen, maar juist dát kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Zo ook gisteravond, vertelt Paul Dirks aan NH Nieuws. "De spoorbomen voor de trein richting Alkmaar gingen dicht. Op dat moment kwamen drie meisjes aanfietsen uit de richting van de Pastoor van Muijenweg. Toen zij het spoor overstaken van de trein richting Amsterdam, gingen deze bomen óók dicht."

Paniek
De laatste twee meisjes van de groep raakten opgesloten tussen de twee gesloten spoorbomen, terwijl er een trein aankwam. Dit kwam doordat het pleintje na de overgang vol stond met mensen. "Er ontstond wat paniek, maar samen met een paar andere mensen die op het pleintje stonden, hebben we de spoorbomen omhoog gehouden en konden ze het spoor af rijden. Ruim voordat de trein kwam", vertelt Dirks.

Lees ook: Dode bij ongeluk op spoorwegovergang naast station Heiloo

Het was misschien geen geval van 'op het nippertje', maar de schrik zat er wel dusdanig in, dat Dirks in de digitale pen klom om in de facebookgroep 'Je bent Heilooër als...' het verhaal te delen. De tientallen reacties onder het facebookbericht laten zien dat meer mensen de spoorwegovergang als gevaarlijk en overzichtelijk ervaren.

'Open-deuradvies'
Dirks gaat dit probleem aankaarten bij ProRail vertelt hij. "Maar mensen moeten zelf ook goed uitkijken. Ga niet op een spoorwegovergang wachten!", is zijn 'open-deuradvies'. "Bovendien zou het handig zijn als ouders dit risico, mogelijk opnieuw, met hun kinderen bespreken."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!