Ga naar Content

15-jarige Haarlemse Dana is verkiesbaar voor het waterschap: "Onze stem laten horen"

Op de vraag of ze zenuwachtiger is voor de verkiezingsuitslag of voor haar proefwerk wiskunde morgen, is ze heel duidelijk. "De uitslag, ik vind het heel spannend." Dana van Kessel is nog maar vijftien jaar, maar ze staat op de kieslijst van TROTS voor de waterschapsverkiezingen.

En daarmee is de Haarlemse scholier de jongste verkiesbare Noord-Hollandse op de kieslijsten vandaag. Wat het nog bijzonderder maakt, is dat ze ook nog eens de lijsttrekker is.

Zorgen om water
Je hoeft Dana niet uit te leggen waar het waterschap allemaal voor staat. Ze weet er alles over en zal zich met de volle honderd procent inzetten, mocht ze verkozen worden. "Ik vind dat we de stem van de jongeren moeten laten horen, die is net zo belangrijk als van de ouderen." Ze maakt zich druk om het plastic afval op straat, door drugs vervuild water en het grondwaterpeil. Maar er is één probleem...ze is nog maar vijftien en ze mag pas op een zetel gaan zitten als ze achttien is. "Als ik verkozen wordt, dan gaat de nummer twee op de lijst op mijn plek zitten." Zodra ze achttien is, mag ze er zelf gaan zitten, dat is de afspraak.

Lees ook: Lees hier alles wat je moet weten over de verkiezingen van vandaag!

Trots
De vriendinnen van Dana zijn supertrots op haar. "Ze is echt een doorzetter, ze haalt het wel", zegt Ashanti. "Mijn familie gaat sowieso op haar stemmen", aldus Isabelle. Ze zitten allemaal in de derde klas van De Hartenlust in Bloemendaal. 

Geen PR-stunt
Ook de nummer drie op de lijst van TROTS, Jacques Amand, is vanmorgen op de school aanwezig. "Nee, het is geen PR-stunt, het is serieus. We moeten de jeugd erbij betrekken." Ondanks dat ze niet op een zetel mag zitten, wordt ze wel bij de besluitvorming betrokken. "Ze is al langer betrokken en laat goed haar mening horen. Dat kan straks natuurlijk ook, maar we hebben ook een appgroep bijvoorbeeld."

Morgen weet ze definitief of ze genoeg stemmen heeft gekregen. "Ik mag gelukkig een uurtje eerder van school voor de uitslag." Helaas is dat net niet het uurtje van het proefwerk wiskunde.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.