Verkiezingen

"Wonen en Schiphol grootste verkiezingsthema's Haarlemmermeer"

20 maart 2019, 12.35 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Whatsapp

Zoals in vrijwel heel Nederland gingen ook stipt om 7.30 uur de stembureaus in de gemeente Haarlemmermeer open voor de provinciale verkiezingen. Waarnemend burgemeester Onno Hoes bezoekt er vandaag een aantal. De belangrijkste thema's voor Haarlemmermeerders om te gaan stemmen zijn volgens Hoes "wonen en Schiphol".

In verschillende kieswijzers komt Schiphol meerdere malen terug. Of het nou gaat om de uitbreiding van de luchthaven, het verplaatsen van vakantievluchten naar Lelystad Aiport of een heel nieuw Schiphol in de Noordzee: voor veel Noord-Hollanders is en blijft de nationale luchthaven een heet hangijzer. Als directe buren van Schiphol hebben alle Haarlemmermeerders wel een mening over Schiphol.

Lees ook: Heet Hangijzer: Kan Schiphol verplaatst worden naar de zee?

Burgemeester Hoes doet vanochtend een 'rondje langs de velden'. Hij trapt zijn stembureaurondje af in Het Trefpunt in Nieuw-Vennep waar speciale faciliteiten zijn voor blinden en slechtzienden. Met behulp van een audiokastje met koptelefoon en een kieslijst met daar overheen een mal met gaatjes, kunnen ook visueel gehandicapten zonder hulp hun stem uitbrengen.

NH Nieuws/Doron Sajet

Aanslag Utrecht
Net als in de rest van Nederland werd de verkiezingscampagne in Haarlemmermeer tijdelijk stilgelegd na de aanslag in Utrecht, afgelopen maandag. Of het incident invloed heeft op het stemgedrag van zijn inwoners, weet Hoes niet. "Het kan hooguit zijn dat mensen kiezen voor een stukje stabiliteit", aldus Hoes, "en voor bestuurlijke structuur."

Lees ook: Alles wat je moet weten voordat je gaat stemmen in de regio Haarlemmermeer

Hoes verwacht een betere opkomst in zijn gemeente dan het gemiddeld in heel Nederland zal zijn: "Dat komt omdat mensen in Haarlemmermeer vaak buiten de gemeente werken. Iedereen is wel gewend dat thema's zoals infrastructuur, wonen en werken waar zij mee te maken hebben belangrijk zijn en dat de provincie daarover gaat." 

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.
Whatsapp