Ga naar Content
West-Friesland

West-Friese zorginstanties werken aan betere zorg met nieuwe samenwerking

20 maart 2019, 16.47 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Adobe Stock

Verschillende West-Friese zorgaanbieders hebben de handen ineen geslagen. Met deze nieuwe samenwerking willen ze samen de zorg verbeteren en deze efficiënter en toegankelijker maken.

Het initiatief is opgezet door de Omring, het Dijklander Ziekenhuis, de Noordwest Ziekenhuisgroep, GGZ Noord-Holland Noord, de huisartsorganisaties en coöperatie VGZ. 

Volgens VGZ woordvoerder Sonja van der Graaf zijn patiënten van oudsher gewend om naar een huisarts of ziekenhuis te moet voor zorg. Vanuit dit nieuwe initiatief wordt per situatie gekeken of dit ook echt nodig. Zo wordt gekeken of een patiënt ook vanuit huis geholpen kan worden. 

Lees ook: 'Wijkteams maken zorg duurder'

Ideeën van de werkvloer
Met het initiatief hopen ze de toenemende kosten in de zorg te drukken. Van der Graaf zegt hierover: "We gaan samen kijken hoe we dit kunnen doen. Artsen en verpleegkundigen maken de verhalen mee van de werkvloer. Zij weten hoe het anders en beter kan. Hun ideeën gaan we dan uitwerken."

Er valt hierbij te denken aan langer kunnen bellen bij een telefonisch spreekuur. Dit scheelt veel tijd en is een stuk makkelijker. Een ander voorbeeld is een project voor 'oncologie aan huis' van de Omring. Binnen dat project wordt gekeken of chemotherapie vanuit huis kan worden gedaan. 

Oude situatie versus de nieuwe situatie
Normaliter koopt een zorgverzekeraar middels een jaarcontract zorg in bij een ziekenhuis. Zo ook mede-initiatiefnemer Coöperatie VGZ. Hierdoor voelt een ziekenhuis de plicht om een jaaromzet te halen. Deze financiële prikkel kan ervoor zorgen dat instanties minder makkelijk de tijd en het geld hebben om verbetering door te voeren, omdat ze een quotum willen halen.

VGZ heeft binnen dit nieuwe initiatief een meerjarencontract afgesloten met de genoemde zorginstellingen. Hierdoor ontstaat er comfort en vertrouwen dat de afspraken langdurig staan en er tijd, rust en ruimte is om nieuwe ideeën uit te werken. Daarmee belooft VGZ dat ze niet worden 'gestraft' voor het geld wat ze niet besteden.  

Lees ook: Dieren gezocht om mee te knuffelen in zorgcentra: "Bewoners leven er zo van op"

West-Friesland
Het initiatief is opgestart in West-Friesland omdat hier veel mensen verzekerd zijn bij VGZ. Daarnaast werken de verschillende instanties uit deze regio goed samen. Als het project een succes blijkt, hoopt VGZ het verder uit te breiden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij ook een belangrijk verhaal te delen over de zorg? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!