Start van hoofdcontent

Verkiezingen

NL
V

In de Noordkop rijdt de stembus naar de kiezers toe

20 maart 2019, 10.20 uur · Aangepast 20 maart 2019, 14.58 uur

Je stem uitbrengen in een letterlijke stembus, wie wil dat nou niet? Door de Noordkop rijdt vandaag een oude Amerikaanse schoolbus die functioneert als stembus. De bus rijdt er niet alleen voor zijn uiterlijk en als bijzonder stembureau, het heeft ook een praktische functie.

Verslaggever Matthijs Gemmink rijdt vandaag mee met de bijzondere bus en vertelt hierover in De Ochtendshow op NH Radio. 

De voorzitter van het stembureau, Yvette, vertelt waarom de bus zo belangrijk is voor de regio: "De bus rijdt omdat er plekken zijn waar normaal geen stembureau is. Anders hadden mensen op de fiets of met de auto moeten gaan, maar nu wordt de stembus naar ze toe gebracht."

Rijen
De meeste drukte wordt verwacht in Oosterland en Oude Niedorp, waar geen stembureaus staan. "Meestal staan ze al te wachten als we aan komen rijden, en daar staan altijd wel echt rijen."

Als je de stembus in wilt, hoef je alleen maar even op de deur te kloppen, dan doet chauffeur Kees de deur voor je open.

Tekst gaat door onder de video

190320N_0001_BUS_02_V02 - NH Nieuws

Oosterland
Eenmaal aangekomen in Oosterland blijkt dat er inderdaad een groepje mensen staat te wachten op de stembus. "Eerst konden we stemmen in de school, maar die is dicht. Nu zouden we naar de Dekamarkt moeten", vertelt een man die met zijn hond aan het wandelen was toen de bus aan kwam rijden. Hij kon als eerste zijn stem uitbrengen.

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschappen. Volg hier al het laatste verkiezingsnieuws uit jouw buurt.