Start van hoofdcontent

CASTRICUM

nl

Handvol nachtelijke stemmers in Castricum: "Normaal is het een stuk drukker"

20 maart 2019, 04.00 uur · Aangepast 20 maart 2019, 07.48 uur · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Zoals altijd heeft Castricum de primeur in Noord-Holland: daar kon al vanaf middernacht gestemd worden bij het station. Maar de animo was niet groot: slechts een handjevol stemmers stond te wachten om om twaalf uur als eersten hun stem uit te brengen.

Sinds drie jaar biedt de gemeente Castricum inwoners de gelegenheid om al heel vroeg te stemmen tijdens de verkiezingen. Dit jaar met de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen is het niet anders.

Lees ook: Weet je nog niet op wie je gaat stemmen? Doe hier de test met onderwerpen uit jouw regio!

De bloemenkiosk bij het station fungeert als stembureau. Waarschijnlijk is het het meest welriekende bureau door alle bloemen, want de winkel is vandaag 'gewoon' open. Om klokslag twaalf uur gaf burgemeester Toon Mans er het startsein voor de verkiezingen.

Eerste stemmer
En wie is dan de eerste stemmer? Tot zijn eigen verrassing staat kandidaat-statenlid Marcel Steeman vooraan. "Ik had het niet verwacht. Normaal gesproken is het een stuk drukker tegen 23.30 uur, toen ik hier aan kwam rijden. Het is rustig nog." 

Lees ook: Vrijwel overal droog tijdens verkiezingen: "Dus geen reden om niet te gaan stemmen"

Achter Steeman staat de net 18-jarige Thomas Smit te wachten. En daarachter de overbuurman van de bloemenkiosk Arno Reekers. Bekijk de video om te zien wie van de drie als eerste z'n stembiljet deponeert:

Eerste stemmers in Castricum - NH Nieuws/ Anne Klijnstra