Ga naar Content

Bob Fosko: "Als je het goed doet, is muziek maken een goedkope hobby"

"Ik vind je leuk, ik vind je aardig, maar je stinkt uit je bek als een beer uit z’n reet", zo luidt een liedtekst van zanger Bob Fosko en zijn band De Raggende Manne. Ze staan niet bepaald bekend om hun subtiele teksten, maar wel om hun onmiskenbare eigen geluid.

Biografie

Naam:
Bob Fosko (Geert Timmers)

Geboren: Baarn, 4 oktober 1955

Beroep: muzikant, presentator, (stem-)acteur

Erelijst: CJP-Podiumprijs (1992), Platinum CD Gabbertje (1996)

In de werkkamer van Fosko hangen diverse kunstwerken: mobiles gemaakt van uitgezaagd en beschilderd hout. "Ik heb me sinds 2013 meer op het schilderen gestort", vertelt Fosko, die eigenlijk Geert Timmers heet.
 
"Mijn werken schaar ik onder de titel 'afgezaagde liedjes'. Ze zijn het verlengde van songtitels van de Raggende Manne." Fosko wijst naar een mobile van ronddraaiende vliegen. "Deze is afgeleid van het nummer 'Bruine armen'. Of was het nou 'Poep in je hoofd'? Ik weet het niet meer zo goed."
 
'Poep in je hoofd'
"Zal ik jou eens effe lekker in je bek schijten? Of heb je al poep, poep in je hoofd", luidt de tekst van het nummer 'Poep in je hoofd'. Dat was de grootste hit van de Raggende Mannen. "Het is een heel spontaan opgekomen liedje. Dat was zo onnavolgbaar krachtdadig, daar konden we niet omheen. Het stond er binnen een kwartier op. Een kneiter van een hit, dat wist ik toen al", legt Fosko uit.
 
Lees ook: Frits Lambrechts: "Ik heb er altijd naar gestreefd dat het ergens over moest gaan"

De Raggende Manne verzetten zich tegen 'de ingedutte muziekcultuur' in Nederland. Wat voor muziek het dan precies is, valt lastiger te zeggen. "Het wordt omschreven als hectische jazzpunk. Het is hele spontane muziek, waarin we als muzikanten heel erg op zoek gingen naar het juiste moment om de tekst erin te krijgen. Dus niet van te voren thuis bedacht, maar eigenlijk spontaan met de tekst aan de gang gaan en kijken of het de moeite waard was. Dat is die typische Raggende Manne-klank."
 
Nieuwe plaat
Sinds februari ligt er een nieuwe plaat in de winkels. Een echte plaat, dus geen cd. "Die worden niet meer verkocht." Ook gaat de band weer op tour. Toen bij Fosko echter slokdarmkanker werd geconstateerd, dreigde de ziekte alle mooie plannen te doorkruisen. "Maar we zijn er toch mee begonnen en het eerste optreden was hartstikke goed en leuk. We kijken wel hoever we gaan komen."
 
Rijk word je in Nederland niet van muziek maken, daar heeft Fosko zich wel bij neergelegd. Muziek maken blijft een hobby. "Maar als je het goed doet, is het wel een goedkope hobby. Dan kom je uit de kosten en heb je veel plezier."
 
Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.
Foto: Robert Jan de Boer/NH