Start van hoofdcontent

WIERINGERWERF

nl

Muziekverenigingen Noordkop vieren jubilea van 50 tot 150 jaar: "Groots aanpakken"

23 maart 2019, 07.49 uur

Er zijn dit jaar nogal wat muziekverenigingen die een jubileum vieren in de Noordkop. De komende weken volgt NH Nieuws de harmonies, fanfares en malletbands die tussen de 50 en 150 jaar oud zijn. De reeks van vijf verhalen wordt afgetrapt door muziekvereniging Creona uit Wieringerwerf.

De fanfare werd in 1969 opgericht nadat eerdere verenigingen ter ziele gingen in het dorp. "Creona betekent Creatieve Ontspanning Na Arbeid", legt René Zwaan uit. Hij is 56 jaar en al bijna 50 jaar bij de fanfare. "Het is de opvolger van Solide O Gloria dat in 1934 werd opgericht"

Lees ook: Muziekstudenten hebben baat bij oefenmethoden uit de sport

De oorlog gooide destijds roet in het eten. "Door de Duitse bezetting moesten de instrumenten worden opgeborgen. Toen ze na de oorlog weer te voorschijn werden gehaald, waren ze zo slecht dat ze allemaal vervangen moesten worden. Toen hebben ze alles weer aan moeten schaffen. Eind jaren 60 kwam de klad er in en moesten ze kiezen: of stoppen of op een andere manier verder. Met een kleine club zijn ze verder gegaan en zo is Creona ontstaan"

Oefenen
De vereniging is momenteel hard aan het oefenen op het eerste jubileumconcert van dit jaar. "We gaan het groots aanpakken met verschillende concerten. Ali Baba en de 40 rovers is straks voor de jeugd uit de bovenbouw van de lagere school en voor de bejaarden. Het is een heel leuk concert." De fanfare wordt erbij ondersteunt door toneelspelers uit Obdam die het stuk eerder gespeeld hebben.

Lees ook: Bob Fosko: "Als je het goed doet, is muziek maken een goedkope hobby"

Richting de toekomst zijn er lichte zorgen. Net als op veel andere plaatsen is merkt ook Creona dat het lastig is om nieuwe leden binnen te halen. Maar ze doen er alles aan om het orkest op peil te houden: "De jeugd trekt toch vaak de Wieringermeer uit als ze gaan studeren. In de puberteit ben je ze kwijt. Maar we zijn bezig met schoolprojecten om op de lagere school de kinderen enthousiast te krijgen"

Lees ook: Doodzieke Mitchell wil maar één ding: rockmuziek maken

De nieuwe aanwas mag dan een probleem zijn, het komende jaar staat alleen maar in het teken van feest. "Het gaat al erg goed", zegt één van de leden tijdens de pauze, "Maar we worden nog beter. We hebben nog even dus dat komt helemaal goed". Het eerste jubileumconcert van Creona is op zaterdag 30 maart om 15.00 uur in de Cultuurschuur in Wieringerwerf.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Muziekverenigingen in de Noordkop beleven topjaar met jubilea van 50 tot 150 jaar - NH