Ga naar Content

Schaatsclubs Haarlemmermeer maken zich zorgen: "Halvering van jeugdschaatsers"

De schaatsverenigingen in Haarlemmermeer denken dat te weinig kinderen bekend zijn met het schaatsen. Skeelercursussen op basisscholen moeten de oplossing zijn voor het probleem.

"Ik vind het wel een leuk idee", zegt Jade uit Hoofddorp. Zij is één van de kinderen uit Haarlemmermeer die nog wel schaatst, net als haar broer Eben. "Dat is op zich leuk", zegt hij. "Bij skeeleren zie je ook wel dat het veel op schaatsen lijkt, omdat je ook je evenwicht moet bewaren."

Amper 75 over
De schaatsverenigingen hebben een forse kaalslag gezien bij hun jeugdschaatsers de afgelopen 10 jaar, die op de schaatsbaan van Haarlem schaatsen wanneer er geen natuurijs is. "Van 10 jaar geleden 150 kinderen die op het jeugdschaatsen zaten, zijn het er amper 75 op dit moment", vertelt voorzitter Jacques 't Hoen van Baancommissie Haarlem. Eben merkt dat ook: "Ik ben één van de weinige op mijn school die schaatst."

Lees ook: Max, Noud en Thomas dromen van skatepark in Muiden

Het is onduidelijk wat de halvering heeft veroorzaakt, maar Jacques gaat ervan uit dat schaatsen minder bekend is geworden onder kinderen. De skeelerclinics moeten uitkomst bieden. "We proberen om via dit skeeleren komende winter toch meer kinderen weer aan het schaatsen te krijgen bij verenigingen".

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws