Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Alweer problemen bij flat IJmuiden: bewoners durven balkons niet meer op

19 maart 2019, 21.00 uur

De honderd bewoners van de Van Ostadestraat, Maasstraat en Spaarnestraat in IJmuiden zijn de situatie in hun wijk spuugzat. Achterstallig onderhoud van de flats bederft het woonplezier.

Vorig jaar vielen er opeens stenen van de gevel naar beneden en nu kunnen bewoners hun balkons aan de achterkant van de woning niet op. Woningbedrijf Velsen brengt onder de balkons zogeheten stempels aan om de veiligheid ervan te garanderen.

Uit onderzoek van de verhuurder zou zijn gebleken dat 'niet gegarandeerd kan worden dat de kwaliteit voldoet aan de eisen die tegenwoordig gesteld worden. Door verloop van tijd is het draagvermogen afgenomen waardoor zware belasting in de toekomst zonder versterking niet meer mogelijk is'. Hoewel de balkonhekken verankerd zitten in de gevel en zo zorgen voor opwaartse ondersteuning, zegt Woningbedrijf Velsen geen enkel risico te nemen.

Geen structurele verbetering
Bewoonster Mieke Schelvis stoort het mateloos dat de verhuurder zo lang wacht met een structurele verbetering van de flatgebouwen. Toen ze anderhalf jaar geleden in de Maasstraat kwam wonen, was ze in de veronderstelling dat de renovatie spoedig zou beginnen. "Ik begrijp echt niet waarom dit zo lang moet duren. Iedereen kan toch zien dat het noodzakelijk is. Ze gaan nu de balkons aan de achterkant stutten, maar aan de voorkant is het volgens mij ook niet veilig. Ik durf er bijna niet meer te gaan zitten." 

500 euro
In augustus vorig jaar vielen er opeens stenen van de gevel van de flat in de Van Ostadestraat. De oorzaak bleek slijtage van de spouwankers. Mieke hoopte dat dit een signaal was de boel grondig aan te pakken, maar in plaats daarvan kregen de bewoners 500 euro aangeboden ter compensatie.

Lees ook: Slijtage spouwankers oorzaak vallen gevelstenen flat in IJmuiden 

Mieke: "Ik heb liever dat ze het hier op orde brengen dan ze ze me 500 euro geven. Het lijkt een zoethoudertje. Ze hebben liever niet dat we klagen."

Woningbedrijf Velsen zegt begrip te hebben voor de klachten van de bewoners. Op dit moment is de verhuurder bezig  met een onderhoudsplan voor de flats. Volgens de planning is het wachten op de renovatie echter tot medio 2020.   

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!