Ga naar Content
Noord-Holland

NH Nieuws Panel: politieke campagne heeft weinig invloed op stemkeuze

19 maart 2019, 16.34 uur
Door: · Foto: ANP

De leden van het NH Nieuws Panel zijn niet onder de indruk van de politieke campagnes. Van de 1.200 deelnemers is zo'n twee derde niet meer van mening veranderd op welke partij ze gaan stemmen.

Sowieso is het enthousiasme onder de panelleden om te gaan stemmen groot. Want waar de opkomst in 2015 niet verder kwam dan 47 procent, zegt 88 procent van de deelnemers te gaan stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Van deze groep is slechts een klein deel overgestapt naar een andere partij, of weer zwevend geworden.

Lees ook: Weet je nog niet op wie je morgen gaat stemmen? Doe hier de test met onderwerpen uit jouw regio!

Ten opzichte van ons onderzoek in januari blijkt dat meer mensen zeker zijn op wie ze gaan stemmen. Was dat eerder nog zestig procent, nu is dat 78 procent. Nog maar 22 procent weet nog niet op wie die gaat stemmen.

Landelijke voorkeur bepaalt keuze
Ondanks dat de provinciale kandidaten eindeloos veel te vinden waren bij debatten, bijeenkomst of flyerden in gemeenten, blijken de meeste panelleden toch vooral naar de landelijke politiek te kijken. Net als in januari zegt nog steeds 82 procent dat ze in mindere of meerdere mate stemmen op de partij die ook landelijk hun voorkeur heeft. 

Waterschapsverkiezingen
Als het gaat om de Waterschapsverkiezingen op 20 maart gaan minder NH Nieuws panelleden daarvoor naar de stembus. Toch zegt nog 79 procent wel te gaan stemmen. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Verantwoording
Onder de 2.800 leden van het NH Nieuws Panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 1.208 mensen mee aan het onderzoek.