Gooi

Eerste wormenhotel in Hilversum: "Pappa, wanneer gaan we de wormen voeren?"

19 maart 2019, 16.07 uur

Het lijkt op een grote bijenkorf, maar het is in werkelijkheid het onderkomen van duizend wormen die het gft-afval van de buurt gaan recyclen. Vandaag is het eerste wormenhotel in Hilversum geplaatst.

"Het zijn hele bijzondere wormen. Het zijn tijgerwormen", zegt Arian Biljardt met een grote glimlach. Hij heeft een bak vol in Amsterdam opgehaald om het Hilversumse groenafval dat in het wormenhotel wordt gegooid, te gaan eten. Zo gevaarlijk als de naam van de worm klinkt, is hij niet. Arian: "Ik heb ze gekust en ze hebben niet gebeten."

Initiatiefnemer van het hotel is Hilversummer Herman Vijlbrief. Hij zette eerder in Amsterdam een wormenhotel op. Na zijn verhuizing naar Hilversum wilde hij dat in zijn nieuwe woonplaats ook doen. "Ik vroeg me af hoe ik mensen op een leuke manier mensen ertoe kon bewegen afval te verzamelen. Vervolgens las ik over een wormenhotel in de krant en toen dacht ik: 'dit wil ik ook'. 

'In elkaar getakkerd'
Arian is van de Tomingroep. Hij bouwde samen met een collega het hotel op en zette die vandaag ook op zijn plaats bij de Moerbeilaan. "We kregen het binnen als een bouwpakket en hebben het in elkaar getakkerd." Hij kijkt breed glimlachend maar het resultaat. "Ik ben er trots op."

Lees ook: Lichtgevende fosforworm ontdekt op Texel: "Heel bijzonder"

Het idee is dat de wormen het gft-afval na een half jaar hebben omgezet in compost, die vervolgens weer over de tuinen van de buurt kan worden verspreid. De capaciteit is wel beperkt. Daarom kunnen 25 buurtbewoners van de compost gebruikmaken. Herman: "Mensen worden er heel enthousiast van. Mijn zoontje vraagt nu al wanneer we de wormen eten gaan geven."

Hilversumse hotelketen
Het bijzondere bouwwerk wekt ook de interesse van buurtbewoner én wethouder Floris Voorink. Hij komt daarom kijken bij het plaatsen. Als blijkt dat er nog wel een plekje vrij is, meldt hij zich direct aan. "Dat is toch mooi. Dan hoeft het afval niet meer in de groene bak." Dat klopt, want alles mag er in. Alleen geen takken en bloemen.

Herman krijgt inmiddels vragen van andere Hilversummers, die ook een hotel willen. Hij droomt al groter. "Dit is het begin van een Hilversumse hotelketen. Dat moet, dat kan niet anders. Het is duurzaamheid voor de toekomst." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Joost Lammers / NH Nieuws