Whatsapp

Sport

Met een 'racemonster' raggen door de woestijn: de droom van Helena komt uit

19 maart 2019, 14.29 uur

Wat voor veel mensen een nachtmerrie is, is voor Helena van der Valk een droom: met een auto door de woestijn rijden. En de Heemskerkse Helena is dolgelukkig deze droom uitkomt. Op 12 april start ze in de Morocco Desert Challenge, een loodzware, achtdaagse race door de Sahara.

Helena maakt, als enige vrouw, deel uit van het Outland Rallyteam. En ze heeft daarin een belangrijke functie. Ze zit achter het stuur. "Hoewel het heel zwaar wordt, verheug ik me er enorm op", zegt ze met een brede lach.

Lees ook: Vrouwelijke rallyracers klaar voor de Marokkaanse woestijn: "Voordeel is dat we minder risico nemen"

Voordat ze naar Marokko vertrekt, rijdt ze vandaag bij Action Planet in Spaarnwoude nog wat rondjes in haar door 260 pk aangedreven rallymonster. De omstandigheden zijn niet te vergelijken met die in de woestijn. Je echt goed voorbereiden op de race is sowieso lastig want geen terrein in Nederland is te vergelijken met wat haar te wachten staat: "Woestijn, zandduinen, gravel en geen normale weg te bekennen."

Mooie tijd
Twee jaar geleden was ze als monteur mee met een team. Hoewel de auto van het team al snel op z'n kop lag en de motor onherstelbaar bleek, kijkt ze terug op een mooie tijd. "Het was natuurlijk doodzonde dat we al zo snel deze pech hadden. Maar we hebben de race met een huurauto wel kunnen afmaken. Ik heb daar bedacht dat ik deze race zelf wilde rijden. Het heeft veel moeite gekost om voldoende sponsors te vinden, maar zie hier: we hebben het voor elkaar gekregen."

Helena is de enige Nederlandse vrouw in de Morocco Desert Challenge. En dus de enige in haar team. "Soms is het best lastig", zegt monteur Ed Hijstek. "Dat heeft niks te maken met een verschil tussen mannen en vrouwen. We zijn allebei strebers en willen alle twee de eindstreep halen. Dan gaat het ook wel eens als haantjes tegen elkaar op. Maar we gaan het redden."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp