Ga naar Content

Van 160 naar 80 kilo: marathonloper Roy rent voor zijn leven

Hij is in training voor zijn derde marathon in anderhalf jaar tijd. Roy Ruijter, taxichauffeur van beroep, is een fanatieke hardloper. Zijn leven staat in het teken van zijn trainingen. Om de dag rent hij 's ochtends een rondje door zijn woonplaats Bloemendaal. Dat was een paar jaar geleden wel anders.

Tot voor kort woog Roy 160 kilo. Zijn beroep als taxichauffeur zorgde voor een gigantische toename in gewicht in een paar jaar tijd. "Als ik lange diensten draaide, dan was het wel heel makkelijk om tussendoor langs de grote gele 'M' te rijden. Ik ben verslaafd geraakt aan de hamburgers daar. Er zijn in korte tijd heel wat kilo's vieze broodjes naar binnen gegaan", vertelt Roy.

Bloed, zweet en tranen
Roy krijgt last van allerlei kwaaltjes en zijn bloeddruk werd torenhoog. Hij is halverwege de 40 als zijn huisarts hem vertelt dat hij kan kiezen tussen een maagverkleining of een vroegtijdige dood.

Voor Roy, zijn vrouw en hun twee dochters is die keus natuurlijk snel gemaakt. "De dokter zei: als je nog langer van je gezin wil genieten, dan moet je nu hulp zoeken. Dat was heel erg schrikken. Dan gaat de knop wel om."

Maagverkleining
Hij gaat in therapie om zijn eetverslaving het hoofd te bieden en ondergaat een maagverkleining, maar daarmee is de strijd nog niet gestreden. Roy gaat voor het eerst in jaren weer bewegen. "Het begon met wandelen, ik heb heel wat kilometers afgelegd. En langzaam maar zeker ben ik met een trainer ook gaan hardlopen. Het heeft me heel wat bloed, zweet en tranen gekost om te komen waar ik nu ben."

Inmiddels heeft Roy al twee marathons gelopen en op 7 april doet hij mee aan de marathon van Rotterdam. In het najaar staat er een vierde marathon op de planning.

"Dood neervallen"
"Je voelt van alles en na 30 kilometer ben je er ook wel klaar mee, maar er gaat niets boven het gevoel van over die finish komen. Dat mensen staan te klappen voor je, dat doet heel veel met je. Ik ben ooit begonnen met 5 kilometer, dat werden er 10 en toen 20, tot ik uiteindelijk die marathon liep. Ik hou er nooit meer mee op, ik heb 20 jaar van mijn leven erbij gekregen. Ik blijf rennen tot ik er dood bij neerval."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: