Ga naar Content
IJmond

Machinist deelt heftige ervaring: "Wat als het meisje wel voor mijn trein was gaan staan?"

19 maart 2019, 10.42 uur · Aangepast 19 maart 2019, 11.14 uur
Door: · Foto: De Meester / Adobe Stock

Jasper Wijker uit Uitgeest maakt als machinist voor de NS heel wat mee. Die verhalen deelt hij op zijn blog 'De Meester' en zijn niet altijd even vrolijk. In zijn laatste post schrijft hij over een avond in februari 2017, toen een jong meisje op het nippertje werd gered van een zelfmoordpoging.

"Het is rond middernacht als ik vanuit Hoorn richting Alkmaar rij", zo begint hij. "Het duister geeft een serene rust. Ik race de overweg over. Nog een bocht naar rechts en dan ligt de brug van Alkmaar al voor me."

'Wat doet die gek daar?!'
Zijn oog valt op een groepje mensen die onder een lantaarnpaal bij een fietstunneltje staat en al discussiërend naar het spoor wijzen. "Ongemerkt volg ik de lijn waar ze naar wijzen. Shit! Daar loopt iemand! Ik trek vol aan de rem en de trein begint te piepen. Ik vloek in mezelf. Wat doet die gek daar?!"

Lees ook: Kinderen lopen op spoor: machinist voorkomt ternauwernood aanrijding

Wanneer Jasper poolshoogte gaat nemen en uit zijn cabine stapt, blijkt de persoon op het spoor een agent te zijn. "'Wat doen jullie hier?!', roep ik verbaasd en geïrriteerd. "Er zijn protocollen voor dit soort situaties en ik hoor te weten dat ze langs het spoor lopen", schrijft hij.

Jong meisje
De agent legt uit dat de omstanders een meisje op het spoor hadden gezien en zoekt samen met een collega verder. Niet veel later wordt een jong meisje uit de bosjes langs de treinrails gehaald. "Ze is - verdomme - nog geen veertien jaar", schrijft Jasper. "Dankzij de treinverlichting kan ik het meisje zien. Haar gezicht ziet er vuurrood uit met hier en daar wat zwart. Uitgelopen mascara."

De agenten nemen het verwarde meisje mee en de machinist kan weer verder rijden. "Mijn hart klopt in mijn keel. Ik voel een brok dat ik maar niet weg kan slikken. In mijn gedachten ben ik bij het meisje. Je bent zo jong. Waarom wil je zoiets? Het laat me niet los. Wat als het meisje wel voor mijn trein was gaan staan? Hadden we dat kunnen voorkomen?"

Lees ook: NS-machinist geschrokken van jonge spoorlopers: "Als ze waren gestruikeld was het heel anders afgelopen"

Met hulp van collega's en een goede vriend komt Jasper over deze heftige ervaring heen. "Nu is het een ervaring. Eén van de inmiddels vele plekken langs het spoor met een verhaal. Hopelijk gaat het ook beter met het meisje en heeft zij, net als ik, een plek langs het spoor met een verhaal. Een verhaal dat daar niet is geëindigd."

Benieuwd naar het complete verhaal? Lees het hier

Hulpsite
Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.